dossier slimme meter

Zeker: hij is erg slim. Voor de energiebedrijven. Die kunnen op afstand aflezen, op afstand afknijpen en op afstand afsluiten. De beloofde voordelen voor de consument, zoals energiebesparing, zijn voorlopig nog gebakken lucht. Maar dankzij een SP-motie komt daar wellicht op afzienbare termijn verandering in.

SlimmeMeter

Slimme meters meten vaak (meestal: ieder kwartier) het energieverbruik. Ze kunnen hun meetgegevens automatisch doorgeven aan een centrale database, of deze gegevens lokaal opslaan en de gegevens op aanvraag beschikbaar stellen. Ook beschikt de slimme meter over een aantal poorten, waar je randapparatuur aan kan koppelen. Dat opent allerlei mogelijkheden om toestellen achter de meter in en uit te schakelen, afhankelijk van de actuele elektriciteitsprijs (voor gas is deze functie minder interessant) of eigen elektriciteitsproductie achter de meter. Dat is profijtelijk voor de afnemer van energie, zeker als hij ook nog decentraal energie opwekt. Maar het is ook interessant voor de netbeheerders. Zij kunnen via de slimme meters op een goedkopere manier het elektriciteitsnetwerk balanceren.

Grootverbruikers hebben al vijftien jaar slimme meters, gebruikers in het middensegment al bijna tien jaar. Het is zeker dat de slimme meter straks ook voor de huishoudens een interessant attribuut wordt. Ik zeg straks, want de beloofde slimme regeltechniek is er nog nauwelijks, en de benodigde nieuwe tariefstructuren (kwartiertarief) ook nog niet. Voorlopig liggen de voordelen vooral bij de netbeheerders en energiebedrijven die gemakkelijk op afstand kunnen meten en afsluiten. En betaalt de consument bovendien véél te véél voor de uitrol van de slimme meter.

En de privacy? Volgens mij is dat een zwaar overschat probleem-aspect van de slimme meter. In vergelijking met bv. telefoondata, waar niemand moeilijk over doet, is de strategische waarde van energiedata bij kleinverbruikers tamelijk beperkt. Veel belangrijker is de security van de meetgegevens, om te voorkomen dat hackers kunnen rotzooien met meterstanden om mensen financieel een poot uit te draaien of het netwerk plat te leggen. En daar hoor je dan behalve de SP weer bijna niemand over. Tja.
(TIP @ArjanMuil: lees Blackout van Marc Elsberg voor een nachtmerriescenario)

Een aardig inkijkje in het gemanipuleer met de MKBA voor de slimme meter is het rapport Intelligente meters in Nederland; herziene financiële analyse en adviezen voor beleid, KEMA, september 2010. Dat slimme meters als zodanig energie zouden besparen is nog nooit aangetoond, al hebben vier opeenvolgende bewindspersonen beweerd dat dit wel het geval is. De èchte winst moet straks komen uit het in- en uitschakelen van apparaten obv variabele elektriciteitsprijzen. Maar zover is het nog niet.

CHRONOLOGISCH OVERZICHT ARTIKELEN

16 februari 2014
Slimme inzet warmtepompen optimaliseert inzet duurzame stroom

21 oktober 2013
Noorwegen straks de groene batterij van Europa?

13 mei 2013
kwartiertarief kan killer-APP voor slimme meter worden

4 juni 2012
brandpreventie kan meeliften op slimme meter

1 mei 2012
valt het wel mee met de winst van de regionale netbeheerders?

16 februari 2012
wetsvoorstel 3e energierichtlijn EU

23 januari 2012
toezicht privacy slimme meters nog een zootje

30 augustus 2011
Verhagen: honderden miljoenen euro’s voor meterhuur “weggelekt”.

11 juli 2011
meettarieven kleinverbruikers: EL&I geeft slechts het halve antwoord

12 november 2012
amendement en motie over slimme meter aangenomen

3 november 2010
debat slimme meter/capaciteitstarief

8 juli 2010
slimme meters en capaciteitstarief weer op politieke agenda

24 april 2010
Hoe kunnen luie mensen energie besparen?

7 april 2010
Hacken slimme meters: wie draagt het risico?

8 april 2009
Megasucces SP: slimme meter niet langer verplicht

22 maart 2009
Slimme meters/capaciteitstarief in de Eerste Kamer

4 juli 2008
vijf SP-amendementen energiewetten aangenomen!

19 juni 2008
wetsvoorstel slimme meters

2 juni 2008
debat slimme meters en capaciteitstarief

23 april 2008
slimme meters en capaciteitstarief

7 februari 2008
EU-richtlijn energiebesparing

26 oktober 2007
Van der Hoeven op de bres voor slimme meters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: