vijf SP amendementen energiewetten aangenomen!

Bij de stemmingen over drie energiewetten (wet slimme meters, wet energie efficiency en warmtewet) zijn op de laatste vergaderdag voor het reces vijf SP-amendementen aangenomen.

Energiebedrijven worden voortaan verplicht om hun klanten -naast vrije contractvormen- levering volgens een standaardcontract aan te bieden. Dat biedt mensen die een hekel hebben aan de kleine lettertjes de zekerheid van een fatsoenlijke rechtsbescherming (amendement 31374-7).

Er komt een transparante klachtenprocedure voor mensen die zijn aangesloten op een stadsverwarmingsnet, die twijfels hebben over de betrouwbaarheid van hun warmtemeter. Klanten hebben ook recht op een eigen warmtemeter (amendement 31320-18)

De minister van Economische Zaken moet de uitwerking van de energie efficiencywet vooraf aan de Tweede Kamer voorleggen (amendement 31320-13).

De energiebedrijven moeten een terughoudend afsluitbeleid hanteren voor warmtelevering, niet afsluiten tijdens de wintermaanden en meewerken aan schuldsanering bij betalingsachterstanden (29048-21).

Woningcorporaties en projectontwikkelaars kunnen een beroep doen op de geschillenregeling bij de NMa, als er onredelijke aansluitbijdragen in rekening gebracht worden voor de aansluiting op stadsverwarming (amendement 29048-41).

Met name het eerste amendement is een grote stap vooruit in het aanpakken van wildwest praktijken in de geliberaliseerde energiemarkt. Bijkomend effect is waarschijnlijk dat er voor deze standaardcontracten een flinke prijsconcurrentie ontstaat, omdat mensen nu gemakkelijk de prijzen tussen aanbieders kunnen vergelijken. Dat is hard nodig in deze tijd van snel stijgende energieprijzen.

Beide wetsvoorstellen zijn door de Tweede Kamer aangenomen. De SP heeft vóór de Warmtewet gestemd, maar tègen het wetsvoorstel over het capaciteitstarief en de slimme meters. Het waarom kan je hier lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: