brandpreventie kan meeliften met slimme (gas)meter

Samen met Bas Jan van Bochove (CDA) heb ik schriftelijke vragen gesteld over een slim idee van uitvinder Johan van der Donk, die slimme meters wil gebruiken om gaslekken op te sporen en bij constatering van een lek de gastoevoer automatisch (op afstand) af te sluiten. Van der Donk werd met zijn idee genomineerd voor de Innovatieprijs brandveiligheid 2012.

Lees hier de uitwerking van het concept van Van der Donk: Gaslevering- en lekcontrole systeem.doc

Schriftelijke vragen van de leden Van Bochove (CDA) en Jansen (SP) aan de ministers van BZK en ELI over brandpreventie dmv slimme gasmeters

1. Hebt u kennis genomen van de nominatie van het concept ‘Gaslevering- en lekcontrole systeem met gebruik van slimme gasmeters’ (bijlage), voor de Innovatieprijs Brandveiligheid 2012?

2. Onderschrijft u de conclusie van de jury: ‘Als het idee grootschalig wordt ingevoerd, zal het daadwerkelijk extra veiligheid bieden aan bewoners en zal het aantal slachtoffers van brand in woningen verder worden beperkt.’?

3. Onderschrijft u de stelling dat dit soort applicatie voor de slimme meter de meerwaarde voor de consument sterk kunnen verhogen en daarmee het draagvlak voor de uitrol van deze meters versterken?

4. Ziet u wettelijke (Bouwbesluit, Gaswet) en/of institutionele belemmeringen die het meeliften van het concept ‘slimme gasmeter’ – als separate dan wel geïntegreerde dienst- met de uitrol van de slimme meter kunnen belemmeren?

5. Zo ja, welke en hoe zouden deze belemmeringen weggenomen kunnen worden?

6. Bent u bereid om in overleg met de netbeheerders een kosten-baten-analyse te laten uitvoeren naar de implementatie van een systeem van gaslekdetectie en automatische afsluiting van de gaslevererantie bij lekkage, gekoppeld aan de slimme meter?

UPDATE 28 juni 2012: lees hier de antwoorden op de schriftelijke vragen. De minister vindt het een interessante innovatie, maar laat verdere ontwikkelingen aan de markt over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: