De Boer vs Jansen: gedwongen duurzaam maken eigen woning

dubbelcolumn voor nvm.nl d.d. 4 juni 2012.

Beste Paulus, afgelopen week heb ik me zeer verbaasd over het volgende. In stadsdeel Amsterdam-West worden huiseigenaren door de gemeente gedwongen hun woningen duurzamer te maken.

Eigenaren kunnen hierdoor op hoge kosten worden gejaagd voor bijvoorbeeld extra isolatie, dubbel glas of het vervangen van loden waterleidingen. De VVD en D66 hebben hiertegen geageerd in de deelgemeenteraad, en terecht. Ik heb hier schriftelijke vragen over gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken. Het kan in mijn optiek niet zo zijn dat de overheid bepaalt wanneer eigenaren hun woningen duurzamer gaan maken.

De prijzen van energie zullen in de toekomst niet dalen. Eigenaren van woningen zullen dan ook vanzelf getriggerd worden hun woning energiezuiniger te maken. De bouwwereld moet hiervoor innovatieve oplossingen aanbieden. Je huis zal dan ook maar in Amsterdam-West staan ipv in Amsterdam-Oost. In A-West bepaalt de gemeente het niveau van duurzaamheid. Hoe zit het met het eigendomsrecht in dit verband? Hoe zit het als de mensen dit niet kunnen betalen? De gemeente beschikt zomaar ineens over je huishoudportemonnee. Het wordt een ander verhaal als de veiligheid in het geding is. Dat is hier echter niet het geval.

Het zal voor jou geen verrassing zijn dat de VVD wars is van dit soort betutteling door de overheid. Als ik de Woningwet erop na sla dan wordt het me niet meteen duidelijk of Amsterdam-West hier haar boekje te buiten is gegaan. Vandaar dat ik opheldering wil van de minister of Amsterdam-West dit beleid mag voeren. Als dit niet zo is, dan moet minister Spies Amsterdam-West onmiddellijk op de vingers tikken. Als dit wel zo is, dan moeten we de regelgeving aanpassen op dit punt. Ik ben benieuwd of de SP de VVD hierin zou kunnen steunen. Ik stel maar eens een vraag, en wacht het antwoord graag af.

Met vriendelijke groet, Betty

Ha die Betty, je onderwerp verbaast me wel een beetje: ik zou verwachten dat je NVM-column gewijd zou worden aan Wonen 4.0 , het zojuist gepresenteerde baanbrekende voorstel voor een integrale aanpak van de koop- en huursector van NVM, Vereniging Eigen Huis, Woonbond en Aedes. Wellicht een schrikreactie op het feit dat deze partijen zich weinig gelegen laten liggen aan de Historische Taboes in Haagse Liberale Kringen.

Welaan: er staan in de uitwerking van Wonen 4.0 een heleboel zaken waar ik sceptisch of zelfs ronduit kritisch over ben, maar dat laat onverlet dat ik het lef van de initiatiefnemers zeer waarder. Ook vind ik het idee om de financiële ondersteuning van het wonen eigendomsneutraal te maken -het maakt niet meer uit of je huurt of koopt- een grote stap vooruit. Laat ik hier maar alvast aankondigen dat mijn eerstkomende column aan dit onderwerp gewijzigd wordt. En dan reken ik op een inhoudelijke reactie!

Dan de plannen met energiebesparende maatregelen in Amsterdam-West. Ik ken de situatie daar niet, maar zou me zo maar kunnen voorstellen dat het complexen betreft die gedeeltelijk uitgepond zijn. Als vervolgens de huurwoningen geïsoleerd worden is het economisch vrij lullig om een of twee koopwoningen in een rijtje over te slaan. Dat veroorzaakt heel veel extra bouwkosten. Overigens is het ook voor de kopers in zo’n geval goedkoper om mee te doen, al kan ik me voorstellen dat sommige mensen wel willen, maar niet kunnen. De (deel)gemeente zou deze eigen woningbezitters met maatwerk (bv. de inzet van laagrentende startersleningen) tegemoet kunnen komen.

De SP heeft trouwens vanaf 1997 (indiening initiatiefwet Duivesteijn Bevordering Eigen Woningbezit) gewaarschuwd voor de schaduwkant van het verkopen van huurwoningen aan mensen die het net wel, of net niet, kunnen betalen. Je creëert een groot stadsvernieuwingsprobleem-op-termijn als er geen goede afspraken gemaakt worden over voldoende reserveringen voor onderhoud en renovatie. Dat is hier klaarblijkelijk niet gebeurd. Zo hebben de aanhangers van grootschalige uitverkoop van huurwoningen, onder aanvoering van de VVD, heel veel mensen blij gemaakt met een dode mus.

Groeten, Paulus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: