Het Nieuwe Inzamelen

Het idee zal opgekomen zijn tijdens een out-of-the-box-meeting met een externe visitatiecommissie: “Waarom kantelen we ons afvalinzamelsysteem niet 180 graden, voor een maximaal shock effect? Als we onze cradle tot cradle filosofie bij de Utrechters tussen de oren willen krijgen moeten we echt met een keiharde cultuuromslag komen. Ik heb hem: ‘Het Nieuwe Inzamelen’, dat maakt duidelijk dat je nooit meer dezelfde gang naar je containertje zal maken!”
En nu zitten de Utrechters met de gebakken peren, te beginnen de inwoners van mijn wijk Lunetten. Lees en huiver.de situatie in mijn achtertuin vóór de out-of-the-box-meeting…

Laat ik eerst de huidige situatie beschrijven. Bewoners van laagbouwwoningen in de wijk hebben twee minicontainers: een bruine voor het groenafval en een grijze voor het restafval. Flatbewoners gebruiken -als ze dat willen- een bruine emmer voor groenafval, hun restafval zetten ze in vuilniszakken aan de straat. Zowel het groenafval als het restafval wordt eens per week opgehaald. Dat alles voor een afvalstoffenheffing van €270 (2012).

Natuurlijk is dat nog niet alles: op maximaal een meter of 300 van je woning staat een containerparkje voor glas, papier en klein restafval. Bij het winkelcentrum op maximaal een meter of 600 staan ook nog een plastic hero container en een verzamelpunt voor kleding en schoenen. En tenslotte heeft Utrecht drie kringloopcentra voor bruin- en witgoed, bouwafval e.d.

Volgens mij fungeert dat systeem heel redelijk, al zijn er zeker nog wel wat verbeterpunten. Mijn belangstelling werd dan ook direct gewekt door de eerste alinea van een aan mij gerichte brief ondertekend door C.C. van Ommen, hoofd inzamelen, markten en havens van de Dienst Stadswerken der gemeente Utrecht: “In elk huishouden komt afval vrij. Een groot deel van dit afval kan prima gebruikt worden om nieuwe producten te maken. Daarvoor moeten ze echter wel gescheiden ingeleverd worden. Om het scheiden van afval makkelijker voor u te maken introduceert de gemeente Utrecht een andere manier van afvalinzameling: Het Nieuwe Inzamelen.”

Wat houdt Het Nieuwe Inzamelen in? We krijgen straks DRIE in plaats van TWEE containers: de bruine voor GFT, een blauwe voor papier en de grijze wordt straks voor het inzamelen van plastic gebruikt. Hè Van Ommen: denk je dat dat makkelijker is?? Heb je enig idee hoeveel passen en meten het kost om die twee kl… containers op een plek kwijt te raken waar ze onder handbereik staan en toch uit het zicht? Enig idee hoe groot de gemiddelde tuin in Utrecht is? Heb je wellicht ook onderzoek gedaan hoeveel mensen niet eens een achterom hebben dus die containers door hun huis moeten slepen?

En wat moet we straks met het restafval doen, als we de grijze container voor het plastic gaan gebruiken? Van Ommen: “Voor het restafval plaatsen wij op korte afstand van de woning een ondergrondse container. De wekelijks inzameling aan huis van restafval verdwijnt hiermee, u kunt voortaan op elk gewenst moment uw restafval in de ondergrondse container kwijt.”
Dus Van Ommen, als ik het goed begrijp moet ik uitgerekend de smerigste fractie van afval niet meer in een container maar in zakken gaan stoppen, die ik ergens in mijn huis kwijt moet zien te raken tot ik ze 75 meter van mijn woning in een container kan gaan proppen. Tenzij die container vol zit natuurlijk, dan moet ik die zak onverrichterzake weer mee terugnemen. Tegelijkertijd moet ik het papier, dat zo’n beetje heel Utrecht nu in een doos in de trapkast of schuur heeft staan, straks in een container aan de straat zetten. Volgens mij wordt op dit moment 94% van het papier gescheiden ingezameld, dus wel probleem wordt hier eigenlijk mee opgelost?

Wat ik wel weet is dat iedereen voor het restafval toch een container wil blijven gebruiken om de zakken tijdelijk op te slaan, anders gaan de katten en de ratten er mee aan de haal. Dus heb ik straks geen TWEE maar VIER containers in de tuin staan. Ook krijgen een aantal mensen in de buurt een afvalcontainer voor de deur. Uit de ervaringen van Leidsche Rijn weet ik hoe groot het gemak is voor de ongelukkigen die dit genoegen ten deel gaat vallen.… en de toekomstige situatie na de realisatie van Het Nieuwe Inzamelen

En hoe zit het eigenlijk met de kosten? Mij lijkt dat hele circus met die extra minicontainer en ondergrondse afvalcontainers de afvalstoffenheffing niet LAGER, maar veel HOGER zal maken. Maar hè: Van Ommen zegt in zijn brief niets over de inzamelfrequenties van de minifrequenties, die zou zo maar naar tweewekelijks kunnen gaan. Dan mag je straks wel een stroomschema op de keukendeur plakken om de goede container op de goede dag van de juiste week aan de straat te hebben staan.

Het Nieuwe Inzamelen, of hoe een out-of-the-box-meeting met de beste bedoelingen een spoor van chaos veroorzaakt. Terwijl drie wijkbewoners op een achternamiddag de oplossing voor de minuscule knelpunten kunnen bedenken: zet bij alle kringloopparkjes een plastic hero bak, verbeter het beheer bij de kringloopparkjes en zorg dat mensen hun klein elektronisch afval/witgoed gemakkelijker kwijt kunnen bij de supermarkt in de buurt. Waarbij en passant de afvalheffing betaalbaar blijft.

O ja, laatste vraag. Waarom kan de verantwoordelijk wethouder niet dit soort brieven ondertekenen, in plaats van C.C. van Ommen? Dan wit ik tenminste wie ik moet aanspreken op dit droevig staaltje “dienstverlening”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: