Valt het wel mee met de winst van de regionale netbeheerders?

Volgens Maxime Verhagen wel, zo bericht hij vandaag in een brief aan de kamer. Maar het is opvallend dat hij geen duidelijkheid verstrekt over de winst die de netbeheerders maken over hun gereguleerde (monopolistische) taken. Ook het onderwerp meettarieven komt niet aan de orde, terwijl zonneklaar is dat die nog steeds goudgerand zijn, ter voorbereiding op de toekomstige uitrol van de slimme meter.

De brief is mede op mijn verzoek gestuurd, nadat ik enkele weken geleden ontdekte dat netbeheerder Alliander over 2011 een nettowinst van €251 miljoen gemaakt heeft, waarvan de helft wordt uitgekeerd aan de publieke aandeelhouders (provincies en gemeenten). Per klant is dat ongeveer €100 winst. Als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden in het werkgebied van Alliander in 2011 ongeveer €400 betaalde voor een aansluiting op het elektriciteits- en gasnetwerk en de huur van meters, vind ik dit winstniveau extreem hoog. En ook gerelateerd aan de omzet van Alliander (in 2011 €1,6 miljard) is een winstmarge van 15% voor een publiek nutsbedrijf bezopen.

Met een demissionair minister kan je nauwelijks nog zaken doen. Bovendien kondigt Verhagen aan dat de NMa dit jaar opnieuw naar de winst van de regionale netbeheerders gaat kijken. Klaarblijkelijk is toch een lichtje gaan branden bij de minister. Wat mij betreft zou een nieuw kabinet het winstregime voor nutsbedrijven eens stevig moeten aanscherpen!

Lees hier de brief van Verhagen: EN 20120501 BRF nettarieven-winst netbeheerders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: