Hacken slimme meters: wie draagt het risico?

Soms is het gewoon te druk om over alles wat interessant is te schrijven: op 31 maart heb ik schriftelijke vragen gesteld over de risico’s die afnemers van energie met een slimme meter lopen als die meter (of andere onderdelen van de informatieketen) gehackt wordt. Wie betaalt de rekening als daardoor economische schade ontstaat?

De problematiek lijkt op die van de criminaliteit rond bankpassen en creditcards. De stiekeme economische schade door diefstal van electronisch geld van nietsvermoedende hardwerkende Nederlanders (…) is inmiddels groter dan die van de ouderwetse, spectaculaire bankoverval. Banken doen er geheimzinnig over en liggen met regelmaat in de clinch met beroofde klanten wanneer ze weigeren om schade te vergoeden vanwege (vermeende) nalatigheid van de klant.

Bij slimme meters kan je erop wachten dat er ook methoden ontwikkeld gaan worden die een variant zijn op Making Money While Other People Sleep. De rechtsbescherming van de consument tegen dit soort risico’s moet waterdicht geregeld zijn voor we die slimme meters door de strot geduwd krijgen.

Lees hier mijn schriftelijke vragen: EZ 20100331 SV Slimme meters

Meer lezen? Zie dossier slimme meter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: