Van Middelkoop: huisnotaris in RvC kan niet

Eimert van Middelkoop past als demissionair minister van wonen alleen maar op de winkel. Bovendien drukt hij zich diplomatiek uit. Maar de goede lezer kan uit zijn antwoorden op mijn schriftelijke vragen over de huisnotaris van Laurentius verstaan dat deze vorm van belangenverstrengeling niet door de beugel kan.

Bij woningcorporatie Laurentius in Breda was het notariskantoor van de voorzitter van de Raad van Commissarissen jarenlang de huisnotaris van de corporatie. De persoon in kwestie trad pas af nadat een SP-gemeenteraadslid een klacht had ingediend bij de Kamer van toezicht op het notariaat. De Kamer sprak onlangs ook in hoger beroep uit dat de klager gelijk had, waarna de notaris zich terug trok als voorzitter van de RvC.

“Als ik het eerder geweten zou hebben had ik ze wel aan hun verstand gebracht dat ze hier beter heel snel mee konden stoppen”: daar kwam het antwoord zo’n beetje op neer. Volgens Van Middelkoop wordt in het wetsvoorstel tot wijziging van de Woningnet dat binnenkort aan de Kamer wordt aangeboden expliciet vastgelegd dat personen die in de Raad van Commissarissen zitten geen zakelijke banden met de corporatie mogen hebben. Dat stemt tot tevredenheid.

Minder tevreden ben ik over het antwoord van Van Middelkoop dat hij geen actief onderzoek gaat doen naar vergelijkbare situaties bij andere woningcorporaties. Zijn voorganger Van der Laan is een jaar geleden gestart met een meldpunt integriteit, waar de eerste maand al bijna 200 meldingen binnenkwamen over vermoedens van integriteitsproblemen bij corporaties. Het lijkt me dan logisch om zelf eens op onderzoek uit te gaan, al is het maar steekproefgewijs.

Een andere toezegging van Van der Laan -op mijn voorstel- was de aankondiging dat er een landelijke website komt waarop geinteresseerden alle informatie kunnen vinden over de samenstelling van de raden van commissarissen, alsmede over de antecedenten van de leden. Daarmee zou heel snel het lek boven water zijn. Ik ga de minister herinneren aan deze beloften, want ook een demissionaire bewindspersoon mag best afspraken van zijn voorganger nakomen.

Lees hier de antwoorden op mijn vragen: VH 20100407 ANTW notaris in RvC corporatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: