debat slimme meter – capaciteitstarief

Twee jaar geleden schoot de Eerste Kamer het wetsvoorstel over de slimme meters en het capaciteitstarief af. Hij dwong minister Van der Hoeven tot een aantal aanpassingen. Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met minister Verhagen (ELI) over de wetsvoorstellen die deze aanpassingen regelen.

Ik heb een aantal wijzigingsvoorstellen gedaan op beide wetsvoorstellen. Zo wil ik dat bij switchen van energieleverancier of verhuizing altijd de meterstand wordt opgenomen. op dit moment wordt in 40% van de gevallen geen meterstand opgenomen. Die moet vervolgens geschat worden, wat veel geschillen tussen leverancier en klant veroorzaakt. Verhagen raadde het amendement af, omdat hij de meteropname (geschatte kosten: €50) bij klassieke meters te duur vindt. Ik zal het amendement voor de stemming nog aanpassen om dit bezwaar weg te nemen. Naast fysieke meteropname wordt ook opgave door de klant toegestaan als momentopname voor de overstap-verhuizing.

In een ander amendement stelde ik voor om de veiligheids- en privacyeisen voor slimme gas- en elektriciteitsmeters ook van toepassing te verklaren op warmte- en koudemeters. De minister ziet wel wat in dit voorstel, dat ook flinke steun heeft bij andere fracties. Wel verzocht hij om hem iets meer tijd te geven voor de technische uitwerking, door dit te regelen bij de wijziging van de Warmtewet die in januari naar de Kamer komt. Dat lijkt me redelijk, ik heb daarom het amendement omgezet in een motie.

Een laatste amendement regelt de omgekeerde bewijslast bij geschillen over slimme meters. De trits slimme meter-draadloze communicatie-database netbeheerder-database leverancier is een keten waar een eenvoudige kleinverbruiker geen kijk op heeft. Met name in de beginperiode zullen er de nodige kinderziektes zijn, die kunnen leiden tot onjuiste rekeningen. Wat mij betreft kunnen leveranciers in dergelijke gevallen niet volstaan met verwijzing naar gecertificeerde administratieve systemen, maar zullen ze moeten aantonen dat in het concrete geval de procedures zijn nageleefd en de meterstand klopt.
Verhagen vond dit amendement overbodig, maar ik vrees dat hij hierbij voorbij gaat aan de praktijk van de geschillencommissie.

Lees hier het verslag van het debat over de wetsvoorstellen 32373 Wijziging van de wet Implementatie van de EU-richtlijnen energie-efficiëntie en 32374 Wijziging van de wet houdende wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet ter verbetering van de elektriciteits- en gasmarkt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: