Jansen vs De Boer: eigenwoningforfait

dubbelcolumn nvm.nl, 1 november.

Beste Betty

Gefeliciteerd met jullie – en nu ook onze – premier. Ik vind Mark Rutte een aardige vent. Hij geeft antwoorden op gestelde vragen, draait er niet omheen. En waar ik het meest waardering voor heb: hij is kort van stof.

Ondanks de hardnekkige pogingen van het grachtengordelduo Pechtold en Halsema om er nachtwerk te maken, was het debat over het regeerakkoord om elf uur ’s avonds afgelopen. Ik had ook niet het gevoel dat er iets was blijven liggen. Klasse.

De SP zal Rutte op zijn daden beoordelen. De eerste maatregel op het gebied van de woningmarkt heeft hij afgelopen maandag aan de Kamer gemeld. Het wetsvoorstel tot wijziging van de inkomstenbelasting in verband met het eigenwoningforfait wordt ingetrokken.

Dit wetsvoorstel zou de grenswaarde voor het hoge (2,45 procent) tarief van het eigenwoningforfait bevroren hebben op een OZB-waarde van ruim een miljoen euro. Daaronder is het tarief 0,55 procent. Er zijn op dit moment ongeveer 25.000 huishoudens met een eigen woning van meer dan 1 miljoen euro. Dat is ongeveer 0,3 procent van alle huishoudens. Door het bevriezen van de grenswaarde zouden geleidelijk aan wat meer mensen over een deel van de woningwaarde het hoge tarief gaan betalen. De geschatte opbrengst zou de komende jaren enkele miljoenen bedragen hebben. Maar nu is er dus goed nieuws voor deze groep die het toch al zo moeilijk heeft nu de aandelenkoersen slechts gematigd stijgen en overstappen naar baar goud ook zijn nadelen heeft.

Ondertussen leveren bijstandsmoeders en chronisch zieken onder dit kabinet tot honderden euro’s per maand in en mogen de gezamenlijke huurders 750 miljoen euro per jaar gaan ophoesten om de huurtoeslag van de laagste inkomens te financieren. En heeft het regeerakkoord de hervorming van het koopsegment van de woningmarkt voor nog eens vier jaar in de koelkast gezet.

Mark Rutte, premier van alle Nederlanders. Die in een huis van meer dan een miljoen wonen.

Groet, Paulus

Beste Paulus,

Dank voor je mooie woorden over onze nieuwe premier Mark Rutte. Zijn eerste optreden afgelopen week heeft inderdaad een indruk achtergelaten van een dynamische, jonge premier die er geen doekjes om windt, en bovendien inhoudelijk uitstekend op de hoogte is!

Rutte is daarnaast een premier van alle Nederlanders, van arm en ja Paulus, ook van rijk. Met het aanpakken van een selectief groepje van 25.000 huishoudens lossen we het probleem van de hoge staatsschuld niet op. Gelukkig blijft de hypotheekrenteaftrek onaangetast. De midden- en lage inkomens zouden met afschaffing hiervan onevenredig hard getroffen zijn. Het had deze groepen honderden euro’s in de maand gekost, met nog een waardedaling van de woning er overheen. We denken dus aan alle inkomensgroepen Paulus, hoog, en ja, ook laag!

Met vriendelijke groeten,
Betty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: