kwartiertarief kan killer APP voor slimme meter worden

De slimme meter maakt bij de consument tot op heden weinig warme gevoelens los. De belangrijkste reden daarvoor is dat de meter tot nu toe vooral slim/handig is voor de netbeheerders en de energieleveranciers. De consument heeft er weinig aan. Een kwartiertarief voor kleinverbruikers zou daarin verandering kunnen brengen.


je laad straks je elektrische auto thuis goedkoper op met een kwartiertarief-contract

Zojuist heeft de Kamer een motie van mijn hand -mede ondertekend door mijn VVD-collega Renè Leegte- aangenomen, waarin de regering gevraagd wordt “…om in overleg met elektriciteitsproducenten te onderzoeken of en hoe ook voor de kleinverbruiker contractvormen op basis van kwartierprijzen, naast de bestaande contractvormen, geintroduceerd kunnen worden.” Een hele mond vol, maar wat betekent het concreet?

Op dit moment hebben de meeste consumenten een elektriciteitscontract waarbij ze 7x24u per week hetzelfde tarief betalen. Dat schommelt op dit moment rond de €0,23/kWh. Je kan ook een dag-nacht-contract afsluiten: dan betaal je overdag iets meer (ca. €0,24/kWh) en ’s nachts en in het weekend wat minder (ca. €0,20). Traditioneel wordt dit tarief vooral door huishoudens met elektrische boilers benut.

Bij de slimme meter wordt het elektriciteitsverbruik ieder kwartier gemeten, dat opent de mogelijkheid voor een nieuw “kwartiertarief”, waarvan de tariefhoogte veel verder uiteenloopt dan bij het huidige dag-nachttarief. Denk eerder aan een spreiding tussen €0,05 en €0,40kWh. In combinatie met een slimme meter kan je straks opdracht geven: laad de accu’s van mijn elektrische auto op vóór morgen 8:00u. bij voorkeur op tijdstippen waarop de stroom het goedkoopst is. Uiteraard kan hierbij ook nog de beschikbaarheid van eigen elektriciteitsproductie (zonnepanelen op je dak) betrokken worden.

Een kwartiertarief is er al lang bij grootverbruikers en ook al een hele tijd bij verbruikers in het middensegment. Voor deze gebruikers heeft het geleid tot veel optimalisatie van de elektriciteitsvraag, om zo tegen het laagst mogelijke tarief te kunnen produceren. Ik voorspel dat straks hetzelfde gaat gebeuren bij de kleinverbruikers. Fabrikanten van koelkasten, wasmachines, warmtepompen kunnen met nieuwe producten komen die optimaal inspelen op het verplaatsen van het elektriciteitsverbruik naar de goedkope blokken.

Voor het balanceren van het elektriciteitsnetwerk bij een toenemend aandeel duurzame productie is dit ook een gunstige ontwikkeling. Als de elektriciteitsvraag beter het aanbod van wind- en zonnestroom gaat volgen heb je minder standby gas- en kolencentrales nodig om de netfrequentie op peil te houden. Iedereen blij, met dank aan de motie Jansen-Leegte.

Lees hier de motie 31239-160

Meer lezen? dossier slimme meter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: