SP-motie verbetering netbeheer aangenomen

Door de groei van het aandeel duurzame elektriciteit in de energiemix wordt het lastiger om het elektriciteitsnetwerk in balans te houden. Ik stelde daarover in september 2012 vragen aan toenmalig minister EZ Maxime Verhagen, waarbij ik ook een aantal suggesties deed voor oplossingsrichtingen. Vandaag werd een motie van mijn hand aangenomen over een van die oplossingsrichtingen: grensoverschrijdende samenwerking/integratie van netbeheerders.

De problemen met het borgen van de frequentiestabiliteit worden niet alleen veroorzaakt door de grote verschillen in volumes wind- en zonnestroom in de tijd, maar ook door onvoldoende afstemming van het netbeheer tussen de EU-lidstaten en onbedoelde effecten van de liberalisering van de energiemarkt. Zo huilen een aantal energiewoordvoerders krokodillentranen dat de balans op het netwerk nu verzorgd wordt door vuile ineffeciënte kolencentrales terwijl schone efficiente gascentrales stilstaan. Hallo beste mensen: jullie wilden toch de energiemarkt liberaliseren?

De afgelopen jaren hebben de Nederlandse staatsbedrijven TenneT en Gasunie grote delen van de Duitse elektriciteits- en gasnetten opgekocht. Dat heeft de SP altijd bekritiseerd. Wat wij wèl zien zitten is de vorming van een grote regionale netbeheerder voor de landen rond de Noordzee, in handen van de overheden van de deelnemende landen. De motie is een stapje in de richting van die ontwikkeling.

Lees hier de aangenomen motie: ENK 20130515 MOT 33510-7 gecoordineerde aanpak netbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: