Toezicht op veiligheid/privacy slimme meters nog een zootje

Zojuist ontving ik de antwoorden van Maxime Verhagen op mijn vragen over het toezicht op de naleving van de veiligheids- en privacyeisen, die gesteld worden aan slimme meters. Het toezicht blijkt versnipperd over twee partijen: de NMa gaat over de veiligheid, het College Bescherming Persoonsgegevens over de privacy. Maar geen van beide instellingen lijkt op dit moment al iets aan actieve handhaving te doen.


er is geen sprake van actieve controle op de naleving van veiligheids- en privacybepalingen van slimme meters

Bij de behandeling van het wetsvoorstel over de slimme meter is er flink geamendeerd op de aspecten veiligheid en privacy. Daarnaast vond de Kamer het belangrijk dat de beloofde voordelen voor de consumenten (energiebesparing, optimale inzet eigen duurzame energie) worden waargemaakt vóór de meter verplicht wordt uitgerold.

Als ik de antwoorden van minister Verhagen lees heb ik de indruk dat de boodschap van de Kamer nog niet geheel is aangekomen bij NMa en Cbp. Of geheel niet? Het is dus maar goed dat het licht voor de verplichte uitrol nog niet op groen staat. Eerst moet aan alle gestelde eisen voldaan worden, niet alleen op papier, maar ook afgedwongen via serieus te nemen handhaving.

Lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: 20120123 ANTW ELI beheer slimme meters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: