EU-richtlijn Energiebesparing

Onlangs is de Tweede Kamer een wetsvoorstel (31320) aangeboden waarin minister van der Hoeven een Europese richtlijn voor energiebesparing vastlegt in Nederlandse Wetgeving. Ik ondersteun de grondslag van de richtlijn, namelijk dat energiebesparing helpt bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ik heb echter wel legio aan kritische opmerkingen over de invulling van deze richtlijn en dus ook over het wetsvoorstel van de minister. Mijn grootste zorgpunt is de invoering van de slimme meters.

Een slimme meter
In enkele Nederlandse huishoudens is bij wijze van proef al een slimme meter aanwezig

Energielabels huishoudelijke apparaten
De minister hevelt een al bestaande wet die de energielabels voor huishoudelijke apparaten verplicht stelt, over naar deze nieuwe wet. Hier is op zichzelf niets mis mee. Minister van der Hoeven lanceerde echter enige tijd geleden een idee om het labeling-systeem van huishoudelijke apparaten aan te scherpen. De eisen voor deze labels zijn namelijk sinds de jaren ’80 niet meer gewijzigd, met als gevolg dat bijna alle apparaten inmiddels in de A-klasse zitten. Als stimulans voor de producenten wil de minister deze eisen aanpassen, zodat producenten weer worden gestimuleerd om daadwerkelijk zuinigere apparaten te maken. Deze wetswijziging was een perfecte aanleiding geweest om dit te regelen. De minister doet dit echter niet en ik wil weten waarom niet.

Slimme meters
De invoering van de slimme meter, die volgens de onderzoeken zal leiden tot energiebesparing, blijft mij verontrusten. Ik stelde er vorig jaar ook al schriftelijke vragen over. Tot op heden vond de minister dat ieder huishouden in Nederland binnen 6 jaar aan een slimme meter moest. Een verplichting dus. Het lijkt erop dat ze dat idee heeft verlaten. In dit wetsvoorstel spreekt ze voornamelijk over een kan-principe. De consument kán dus een slimme meter krijgen. Dat lijkt me een winstpunt.

Er blijven nog wel andere addertjes onder het gras zitten, bijvoorbeeld de kosten. De slimme meter is in de aanschaf duurder dan de huidige meters, heeft een kortere levensduur en gebruikt ook nog eens meer energie. Toch beweert de minister dat het de consument niet meer gaat kosten dan nu. Gelooft u het?

Overzicht van het energiegebruik
Het wetsvoorstel verplicht energieleveranciers om minimaal 6 keer per jaar een overzicht aan de klanten te sturen met het energieverbruik. Met de slimme energiemeters is dit voor de energiebedrijven geen enkel probleem. De minister stelt echter wel dat het huidige systeem van voorschotten die worden vastgesteld voor een jaar gewoon blijft bestaan. Ik stel voor om consumenten de mogelijkheid te bieden om op basis van dit tweemaandelijkse overzicht het voorschotbedrag te verhogen of te verlagen, op basis van een vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar. Als consumenten inderdaad energie gaan besparen, kunnen zij immers -afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen- aanspraak maken op een lager voorschotbedrag.

Lees hier mijn hele inbreng:
inbreng-31320.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: