Corporatie-wijkenfonds

Vanmorgen heeft de ledenraad van Aedes (de vereniging van woningcorporaties) besloten om een corporatie-wijkenfonds op te richten, als invulling van het akkoord dat ze in september jl. sloten met minister Vogelaar over hun investeringen in de komende periode. De vraag is of daarmee de discussie over de financiering van de wijkaanpak is afgerond, of dat het startsein gegeven is voor een juridische strijd met minister Vogelaar.

Postbodes
Worden na de postbodes ook de huurders uitgekleed?

Vogelaar heeft vorige week al geroepen dat ze het Aedes-voorstel volstrekt onvoldoende vond en een heffing overweegt. Daarop heeft de ledenraad van Aedes het voorstel nog op een aantal punten aangepast. Op het eerste gezicht -ik kreeg het besluit een uur geleden onder ogen- niet erg essentiële wijzigingen. Het corporatie-wijkenfonds heeft veel overeenkomsten met het wooninvesteringsfonds uit het onderhandelaarsakkoord, waarvoor ik destijds een aantal verbeteringsvoorstellen gedaan heb.

Helaas is er sindsdien een voldongen feit gecreëerd dat de corporaties -dus de Nederlandse huurders- €500 miljoen per jaar gaat kosten. Met ingang van 2008 gaan de corporaties, ook zijn het niet winstbeogende instellingen, winstbelasting betalen aan minister Bos. Hierdoor wordt de spoeling voor hun eigen investeringen in de wijkaanpak, maar ook in nieuwbouw of energiebesparing, dunner.

Het corporatie-wijkenfonds wordt gevoed met een bijdrage van €1,5 miljard van alle corporaties, op basis van de waarde van hun bezit. Bij corporaties met bezit in de 40 “Vogelaar-wijken” is dat deel van hun bezit uitgezonderd voor de bijdrage. De rente van het fonds, volgens Aedes €75 miljoen/jaar, wordt gebruikt voor de financiering van projecten in de 40 wijken. Dat betekent dat de corporaties met bezit in de 40 wijken zelf ook nog eens €175 miljoen per jaar extra moeten investeren. Uit berekeningen van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) is inmiddels gebleken dat de corporaties die de wijkaanpak moeten uitvoeren niet veel armer (of rijker) zijn dan de gemiddelde corporatie.

Al met al heeft de minister zich in een lastig parket gemanouvreerd: gaat ze alsnog akkoord met een magere deal, die vooral mager geworden is door het optreden van haar politiek leider Wouter Bos, of verzandt ze in een juridische loopgravenoorlog met de corporaties. Wat zou u haar aanraden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: