Ongehoorzaamheid in Almere

Cobouw meldde gisteren dat de gemeente Almere weigert om minister Vogelaar te adviseren over een nieuw fusieverzoek van corporaties. Na Ymere en de Woonmaatschappij, willen nu ook Het Oosten en AWV fuseren. Volgens Almere heeft de minister adviseren helemaal geen zin. De gemeente gaf voor de fusie van Ymere en de Woonmaatschappij een negatief advies, waar de minister zich vervolgens helemaal niets van aantrok.

Fusiekoorts
Koorts? In de corporatiewereld heerst een fusie-epidemie!

Ik kan me de frustraties van de gemeente Almere heel goed voorstellen. De Tweede Kamer sprak in 2006 al uit dat er geen goedkeuring mag worden gegeven voor fusiecorporaties van meer dan 10.000 woningen, tenzij er aantoonbaar maatschappelijke meerwaarde is. De gemeente Almere gaf aan dat deze maatschappelijke meerwaarde voor hen ontbrak, maar werd simpelweg door de minister opzij gezet.

De strijd is echter nog niet gestreden. Binnenkort praat de Tweede Kamer met een aantal deskundigen over fusies in corporatieland. Daarna zal er een pittig debat volgen met minister Vogelaar. Wat mij betreft draait de minister de goedkeuring voor de fusie tussen Ymere en de Woonmaatschappij terug en gaat ze zich eindelijk eens houden aan de uitspraak van de Kamer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: