“Buitenlandse belegger ontdekt huurwoning”

Zo luidde de kop boven een artikel in de Cobouw van vandaag, met als onderkop “beleggers willen meer dan €1 miljard investeren”. Speciaal voor PvdA-leden als @JacquesMonasch en @HerbertKuiling , die enthousiast zijn over deze ontwikkeling, deed ik een greep in mijn archief van een werkbezoek aan Berlijn twee en een half jaar geleden. Met onder meer: Jacques Monasch


Ulrich Ropertz (DMB) deed een boekje open over de gevolgen van verkoop huurwoningen aan beleggers

Tijdens het werkbezoek hebben we een stuk of tien presentaties en rondleidingen gehad, waarvan ik voor eigen gebruik verslagen gemaakt heb. Ze zijn dus nooit gepubliceerd. Toch publiceer ik nu alsnog mijn aantekeningen van de presentatie van Ulrich Ropertz, omdat hij uitgebreid inging op de gevolgen van de privatisering van enorme hoeveelheid sociale huurwoningen in de periode 2000-2010. Ropertz was communicatieman van de Deutsche Mieterbund, de zusterorganisatie van de Woonbond en een echte ervaringsdeskundige met betrekking tot de effecten van de verkoop van sociale huurwoningen aan beleggers. Hieronder volgt mijn samenvatting van dit deel van de inleiding van Ropertz.

“Privatiseringen van publieke woningbedrijven: dat is op dit moment een groot probleem.

Door wettelijke restricties is er geen sprake van: massale huuropzeggingen, huurexplosie, uitponden in bewoonde staat. Maar wel: interen op onderhoud; ontslag van personeel, minder service, sluiten kantoren; verzilveren van stille reserves uit de bedrijven; groot probleem bij wijkaanpak/stadsvernieuwing. De sozial-charta’s die worden afgesloten bij privatisering zijn windowdressing, stellen weinig voor.

Er is veel verzet tegen de privatiseringen en de gevolgen ervan: burgerinitiativen, maar ook de Landtag Van Nordrhein-Westfalen heeft in februari 2011 besloten om een parlementaire enquete in te stellen naar de gevolgen van de privatiseringen. De stad Dresden eist €1 miljard schadevergoeding van Gagfah wegens schending van het Sozialcharta. Groot probleem is dat veel van de private partijen gaan voor het snelle
geld en complexen na 5-10 jaar (soms al sneller) weer doorverkopen. Daardoor ontstaat in betrokken wijken een neerwaardse spiraal.”

Het initiatief voor het werkbezoek ging uit van Betty de Boer, toenmalig wonen-woordvoerder van de VVD. Zij wilde graag in Berlijn gaan kijken om de andere woordvoerders de zegeningen van de private huurmarkt te laten zien. Dat is niet 100% gelukt.

Lees hier mijn volledige verslag van de presentatie: 20110704 VER DMB Ulrich Ropertz

Bekijk hier de documentatie bij de presentatie van Ropertz: 20110704 DMB Ropertz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: