vastrecht energiebedrijven: het treurspel gaat door

Vandaag kwamen de antwoorden binnen van minister Kamp op mijn vervolgvragen over het vastrecht van energiebedrijven. Ze zijn nog treuriger dan de antwoorden op voorgaande vragen.


“geachte klant: hierbij brengen wij u voor ons callcenter dat voortreffelijk is ingericht om u af te schepen €149 in rekening, met de complimenten van Henk Kamp.”

Ik geen geen andere bedrijfstak waarin klanten tussen €39 en €149 per jaar in rekening gebracht wordt voor ‘€¦ onder andere tijdige en juiste facturatie, incassokosten en klantenservice’. Maar minister Kamp vindt dat normaal, omdat er voor de klant wat te kiezen valt. Je mag inderdaad kiezen: of je belazerd (€39/jaar) of grotelijks belazerd (€149/jaar) wordt. Deze riante keuze is voor de minister reden om het allemaal prima te vinden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert volgens de minister niet de redelijkheid van het tarief, maar slechts de redelijkheid van de totale rekening.

Dat antwoord geeft al aan dat er iets helemaal scheef zit in de energielevering aan huishoudens. De energiebedrijven hebben bovendien in de gaten gekregen dat hier een aantrekkelijke melkkoe staat in tijden dat de consument zuinig is met energie: het gemiddeld vastrecht (gas+elektriciteit) is in de periode 2006-2013 gestegen is van €36,57 naar €65,10 per jaar, een stijging van 78%, terwijl de verbruiksafhankelijke tarieven voor elektriciteit en gas in dezelfde periode met respectievelijk 4% en 7,3% stegen. Buitengewoon demotiverend voor huishoudens die zuinig zijn met energie, buitengewoon slecht voor het milieu. Maar de minister vindt het prima.

Na het komende algemeen overleg energie (medio februari) zal ik een motie indienen waarin gevraagd wordt om voortaan ook op de redelijkheid van vastrecht te gaan toetsen. Dit is volslagen krankjorem.

Lees hier de antwoorden van minister Kamp: 20140124 ANTW vastrecht PLBs energie-vervolg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: