Het eigenwoningforfait

De overheid is een meester in verhullend taalgebruik. Zo wordt het in één keer optrekken van de huur bij mutaties door beleidsmakers huurharmonisatie genoemd. Klinkt een stuk beter dan megahuurverhoging. En wie weet er wat eigenwoningforfait betekent? In simpeltaal: een koopwoningbelasting. En die belasting gaat omhoog ten gevolge van de huurverhoging. Hallo: snapt u het nog??


wordt na het eigenwoningforfait binnenkort het olifantenforfait ingevoerd?

Vorige week debatteerde de Kamer op verzoek van ondergetekende en Pieter Omtzigt (CDA) met minister Blok en staatssecretaris Weekers over de verhoging van het eigenwoningforfait van 0,6% naar 0,7%. Dat is een klein percentage, maar groot geld. Het levert de schatkist structureel €200 miljoen/jaar extra op. Volgens de regering is de verhoging “een automatisme”, waar de Kamer in 2001 het groene licht voor gegeven heeft. Volgens mij is het een geniepig gevolg van de verhuurderheffing en de daaraan gekoppelde inkomensafhankelijke huurverhoging.

Kees Berghuis, chef parlementaire redactie RTL stelde naar aanleiding van de verhoging voor om een olifantenforfait in te voeren. Die zou dan iedereen moeten betalen die géén olifant heeft, omdat hij daarmee hardstikke veel dierenvoer en andere kostenposten uitspaart. Prachtig. De serieuze kant van de zaak is dat het kabinet dit budgetairre effect had moeten melden bij de behandeling van het wetsvoorstel inkomensafhankelijke huurverhoging. Dan hadden we op dat moment kunnen besluiten om de verhuurderheffing met €200 miljoen te verlagen.

Lees hier mijn inbreng bij het debat: VH 20140116 AO eigenwoningforfait

Volgende week vindt in aansluiting op het algemeen overleg nog een motiedebat plaats, waar ik een motie zal indienen om af te dwingen dat endogene (=indirecte) financiële effecten van wetsvoorstellen voortaan vooraf bij de Tweede Kamer gemeld dienen te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: