Het eigenwoningforfait

De overheid is een meester in verhullend taalgebruik. Zo wordt het in één keer optrekken van de huur bij mutaties door beleidsmakers huurharmonisatie genoemd. Klinkt een stuk beter dan megahuurverhoging. En wie weet er wat eigenwoningforfait betekent? In simpeltaal: een koopwoningbelasting. En die belasting gaat omhoog ten gevolge van de huurverhoging. Hallo: snapt u het nog??


wordt na het eigenwoningforfait binnenkort het olifantenforfait ingevoerd?

Vorige week debatteerde de Kamer op verzoek van ondergetekende en Pieter Omtzigt (CDA) met minister Blok en staatssecretaris Weekers over de verhoging van het eigenwoningforfait van 0,6% naar 0,7%. Dat is een klein percentage, maar groot geld. Het levert de schatkist structureel €200 miljoen/jaar extra op. Volgens de regering is de verhoging “een automatisme”, waar de Kamer in 2001 het groene licht voor gegeven heeft. Volgens mij is het een geniepig gevolg van de verhuurderheffing en de daaraan gekoppelde inkomensafhankelijke huurverhoging.

Kees Berghuis, chef parlementaire redactie RTL stelde naar aanleiding van de verhoging voor om een olifantenforfait in te voeren. Die zou dan iedereen moeten betalen die géén olifant heeft, omdat hij daarmee hardstikke veel dierenvoer en andere kostenposten uitspaart. Prachtig. De serieuze kant van de zaak is dat het kabinet dit budgetairre effect had moeten melden bij de behandeling van het wetsvoorstel inkomensafhankelijke huurverhoging. Dan hadden we op dat moment kunnen besluiten om de verhuurderheffing met €200 miljoen te verlagen.

Lees hier het verslag van het debat met minister Blok en staatssecretaris Weekers, inclusief mijn inbreng: 33750-IX-21

UPDATE. In een vervolgdebat op 4 maart heb ik motie 33750-IX-20 ingediend om af te dwingen dat endogene (=indirecte) financiële effecten van wetsvoorstellen voortaan vooraf bij de Tweede Kamer gemeld dienen te worden. De motie is bij de stemming op 11 maart gesteund door PVV, het CDA, 50PLUS, GroenLinks, de PvdD en de SP. Tegen stemden VVD, PvdA, D66, Christenunie en SGP, waardoor hij is verworpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: