Laantje van Alverna moet openblijven

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) heeft gisteren mede namens mij schriftelijke vragen gesteld over het voornemen van ProRail om een spoorovergang in de gemeente Heemstede (in de volksmond: Laantje van Alverna) te sluiten. De overweg is een schakel in een populaire wandel- en fietsroute richting het duingebied. Sluiting zou voor recreanten een flinke omweg betekenen.


begin september voerder ProRail samen met Wandelnet en de Fietsersbond een schouw uit bij de overweg

Een jaar of zes geleden zijn er in de slipstream van de Wandelnota van Wijnand Duyvendak afspraken gemaakt tussen ProRail en de wandel- en fietsorganisaties over een zorgvuldiger procedure rond het sluiten van gelijkvloerse overwegen. ProRail is bezig met een project om de veiligheid op het spoor ter plekke van kruisingen met ander verkeer te verbeteren. Dat kan door de aanleg van een ongelijkvloerse kruising (duur), het omzetten van een onbewaakte in een bewaakte overgang (iets minder duur), of door het sluiten van een bestaande overgang (goedkoop). De laatste optie gaat bijna altijd ten koste van recreatieve verbindingen voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Na een groot aantal series schriftelijke vragen van Duyvendak en de VVD-er Hofstra zijn er -dacht ik- goede afspraken gemaakt over een zorgvuldiger procedure, waarbij de wandel- en fietsorganisaties in een vroeg stadium geconsulteerd worden.

Toch ging het in dit geval niet goed, wellicht omdat het een particuliere spoorovergang betreft. Natuurlijk is verbetering van de veiligheid een groot goed, maar dat mag volgens ChristenUnie en SP niet leiden tot een grote barrière voor de recreant.

Lees hier de schriftelijke vragen: 20131017 SV CD Sluiting overwegen – definitief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: