Jordaanoproer

Bijna 80 jaar na dato werd gisteren in de Amsterdamse Bloemstraat het Jordaanoproer nog eens dunnetjes overgedaan. Samen met onze Amsterdamse fractievoorzitter in de gemeenteraad Laurens Ivens sprak ik met een aantal huurderscommissies van woningcorporatie Ymere uit de binnenstad die de buik vol hebben van het uitroken van huurders met een modaal inkomen, waarna dit sociaal bezit verkocht wordt tegen de hoofdprijs.


wonen straks onder de rook van de Oude Wester alleen nog maar yuppen?

Volgens Ymere, die ik vooraf om commentaar gevraagd had op de klachten van de huurders, wonen er in de Jordaan vooral veel mensen met te hoge inkomens voor te weinig geld. Zij willen niet meewerken aan noodzakelijke stadsvernieuwing omdat ze nooit meer onder de oude gouden condities terug kunnen komen. Aldus Ymere.

Gek genoeg kwam ik bij mijn bezoek van gistermiddag die scheefwoners niet tegen. De huurders die ik sprak hadden een modaal of benedenmodaal inkomen, behoorden dus tot de “doelgroep van beleid”. Het klopt dat de meesten nu een huur betalen rond de €400, met een paar uitschieters naar beneden en boven. Zo’n uitschieter naar beneden was een eenkamerwoning met een huur van €219. Twee hoog met een supersteile trap, aflopende vloer, enkel glas, geen CV en een lekkage vlak boven de meterkast. Die huurder wil overigens graag meer betalen voor een fatsoenlijke woning, maar kan geen €5000/m2 neertellen, wat de prijs was bij het uitponden verderop in de straat.


onthulling van de ‘actiegevel’ met de eisen van de bewoners: wonen moet betaalbaar blijven; onze buurt is ons thuis; geen huisuitzettingen onder het mom van renovatie; de corporaties zijn er voor ons.

Toevallig hadden we eergisteren net het debat met minister Blok over een nieuw woningwaarderingsstelsel, waarbij de punten voor woonomgeving en woningtype vervangen worden door punten op basis van de WOZ-waarde. De gemeente Amsterdam liet onderzoek doen wat dit betekent in de hoofdstad. In de binnenstad (waar de Jordaan toe behoort) kan straks zelfs een gemiddeld (=piepklein) huurhuisje geliberaliseerd worden. Dan wordt de huur zo hoog als wat de gek er voor geeft. En uiteraard wordt ook het uitponden van het corporatiebezit nog eenvoudiger.

PvdA-raadslid Michiel Mulder, ook aanwezig bij de actie, verklaarde tegenover de bewoners dat hij het totaal niet eens is met het kabinetsbeleid, dat hoofdoorzaak is van de ellende waarmee 2,3 miljoen corporatiehuurders nu geconfronteerd worden. Eerder stuurde ook de Amsterdamse PvdA-wethouder Freek Ossel een brandbrief naar Blok. Jammer genoeg staat wel de handtekening van Diederik Samsom onder alle ASO-maatregelen van het kabinet. Die gaan dus gewoon door. Ik kan me goed voorstellen dat de lokale PvdA-ers inmiddels het klamme zweet uitbreekt met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: