HSL-Zuid + A16 doorbreken de geluidsbarriere

Dat vinden bewoners van de buurtschappen Effen en Overa, het dorp Prinsenbeek en de wijk Haagse Beemden (gemeente Breda), die zich verenigd hebben in de stichting Geen Gehoor HSL. Ze hebben hun standpunt laten onderbouwen door metingen en berekeningen van een Belgische milieuingenieur aan de universiteit van Gent. Ik heb er vandaag schriftelijke vragen over gesteld aan minister Schultz.


Op 5 april 2011 bekeek ik de situatie bij Breda, waar HSL en A16 parallel lopen en omwonenden blootgesteld worden aan de cumulatieve herrie van spoor en autoweg (foto: BN De Stem)

De discussie over cumulatie van geluid speelde al ten tijde van de behandeling van het wetsvoorstel SWUNG-1, dat regels stelt voor de bescherming van omwonenden tegen het lawaai van autowegen en spoorlijnen. Destijds diende ik samen met Diederik Samsom een amendement in om in de wet rekening te houden met cumulatie-effecten. Die komen op veel meer plaatsen voor dan ten westen van Breda.

Mijn eigen wijk Lunetten (bij Utrecht) wordt bijvoorbeeld aan de zuidzijde begrensd door de A12, aan de oostzijde door de A28, aan de westzijde door de 2×2 strooks Waterlinieweg. Bovendien lopen de drukke spoorlijnen Utrecht/Den Bosch en Utrecht/Arnhem pal langs de wijk. Hoewel zonneklaar is dat de optelsom van meerdere bronnen méér herrie maakt dan de afzonderlijke bronnen houdt de nieuwe wet daar geen rekening mee. Staatssecretaris Atsma van milieu ontraadde het amendement over de cumulatie-effecten, waarna het door de coalitie van VVD-CDA-PVV verworpen werd.

Dus worden veel omwonenden van infrastructuur feitelijk aan méér herrie blootgesteld dan wettelijk toegestaan is. Maar door de bronnen op te knippen mag het toch. Het is een variant op het creatief rekenen dat je -helaas- veelvuldig tegenkomt bij luchtkwaliteit en geluidoverlast. Ik ben benieuwd of daar door een kabinet waar de PvdA van Diederik Samsom mede aan de knoppen draait een einde aan gemaakt wordt.

Lees hier mijn schriftelijke vragen aan de minister van infrastructuur en milieu: MIL 20121021 SV geluid HSL-A16 Breda

Lees hier het rapport van de stichting Geen Gehoor: MIL 20121021 SV bijlage Geen Gehoor HSL Regio Breda

Bekijk hier de reportage van Omroep Brabant uit februari 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: