Vrienden onder elkaar

Leden van de Raad van Commissarissen van woningcorporaties benoemen hun eigen opvolgers. En de samenstelling van de eerste RvC werd na de instelling (in 2000) geregeld door de directeur-bestuurder die de RvC geacht wordt te controleren. Het is dan ook logisch dat keer op keer blijkt dat corporaties ontsporen, omdat de RvC zit te pitten in plaats van zijn toezichthoudende taak fatsoenlijk uit te oefenen. En daar worden ze nog vorstelijk voor betaald ook.

Bekijk het onderzoek van NOS naar de betaling van RvC’s.

De Woonbond wil nu dat de sectorafspraken met betrekking tot de honorering van RvC-leden bij corporaties algemeen verbindend verklaard worden in de Woningwet. Ik vrees dat dit niet voldoende is. Wat mij betreft is nummer-een-met-stip: schaf de footloose commissaris af. Minstens de helft plus een van de commissarissen zou gekozen moeten worden door de huurders. En de rest moet benoemd worden door de gemeenten uit het werkgebied. Zie mijn artikel toezichthouders. O ja: commissarissen zouden ook per direct afzetbaar moeten zijn als ze niet functioneren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: