Citaat van de dag

‘Mijn verwachting is dat bij grootschalige verkoop de keuzevrijheid van de huurder afneemt en dat de continuïteit van de corporatie op de lange termijn in gevaar kan komen.’
(Brigitte van Hoessel, oud-directeur Portaal, Tijdschrift vd Volkshuisvesting 2/2011)

rijtje huur- en koopwoningen in de Zuiderzeewijk in Lelystad; de gerenoveerde woningen zijn huurwoningen

Van Hoessel beschrijft in haar artikel ‘Houden we wel rekening met lange termijn effecten van verkoop’ twee scenario’s:
– de corporatie die verkoopt om zijn toekomstig exploitatierisico te beperken stoot met name zijn slechtste woningen af: oudere, kleinere woningen die op termijn veel onderhoud vergen en waarbij in krimpgebieden al snel leegstand dreigt.
– de corporatie die in financiële nood zit zal juist zijn beste woningen verkopen, want die verkopen het snelst en leveren het meeste op.
In beide scenario’s zijn de lange termijn effecten potentieel uiterst negatief.

Bij verkoop van het slechtste bezit, gewoonlijk gekocht door de mensen met de laagste inkomens, dreigt verpaupering en waardeverlies voor de eigenaar. Van Hoesel noemt als voorbeeld Lelystad. Zie mijn mondelinge vragen aan Van der Laan over de Zuiderzeewijk, maar lang daarvoor hebben we al gewaarschuwd voor de verkoop van met name goedkope portiekwoningen in Rotterdam.

Bij verkoop van het beste bezit verzwakt volgens Van Hoessel de vermogenspositie van de corporatie doordat het gemiddelde huurniveau zal dalen, de onderhoudskosten zullen toenemen en de mogelijkheid om in de toekomst geld te genereren door de verkoop van woningen zal afnemen.

Haar conclusie is dan ook dat je erg moet uitkijken met grootschalige verkoop. Jammer dat dit artikel pas verschenen is na het schrijven van het regeerakkoord.

Het risico als je ver voor de muziek uitloopt is dat niemand je gelooft. De SP heeft 12 jaar geleden bij de behandeling van de initiatiefwet Bevordering Eigen Woningbezit dit soort effecten al voorspeld. Merkwaardig genoeg is nog steeds het hele politieke spectrum in Den Haag minus de SP heilig overtuigd van de wenselijkheid van de uitverkoop van de corporatiesector. Zelfs PvdA en GroenLinks veronderstellen dat je een beter en socialer mens wordt als je je huurwoning koopt. Het is goed als er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de gevolgen van grootschalige verkoop in het recente verleden.

Meer over dit onderwerp: dossier sociale huurwoningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: