Binnenstedelijk bouwen niet duurder

Als je alle externe kosteneffecten meetelt is binnenstedelijk bouwen niet duurder dan bouwen op uitbreidingslocaties. Maar binnenstedelijk bouwen zou nog een stuk goedkoper kunnen als er iets minder star wordt omgegaan met de nieuwbouweisen in het bouwbesluit. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid in een interessante studie Succesvol binnenstedelijk bouwen.

Het EIB suggereert om voortaan onderscheid te maken tussen harde eisen waaraan altijd voldaan moet worden en zachtere eisen, waarbij meer ruimte wordt gegeven voor locatiegebonden oplossingen. Ik vind dat de moeite van het uitwerken waard en zal minister Donner bij het komende debat over bouwregelgeving vragen om het idee van het EIB nader uit te werken.

Daarbij moeten we uitkijken dat het EIB rapport niet misbruikt wordt voor het verlagen van de publiek geborgde bouwkwaliteit. Domweg dereguleren, zoals de VVD sinds jaar en dag bepleit, veroorzaakt alleen maar een heleboel maatschappelijke schade. Een aantal jaren geleden schafte de toenmalige VVD-staatssecretaris volkshuisvesting Johan Remkes de eis voor een buitenruimte en buitenberging voor woningen af, onder het motto “daar zorgt de markt wel voor”. Niet dus, en inmiddels zijn deze bepalingen weer opgenomen in het Bouwbesluit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: