trend: belangenverstrengeling bij de overheid

Ik zie een trend: onder Rutte komen handhaving en toezicht terecht bij ministeries die belang hebben bij het realiseren van een voorziening. Het is een gevaarlijke variant op zelfregulering.


ouderwetse gedachte?

Bij de integratie van de Wet Geluidhinder in de Wet Milieubeheer komen een aantal handhavingstaken voor geluidhinder van wegen en spoorwegen te liggen bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat (Nu: Infrastructuur & Milieu). Nu het ministerie van VROM is opgeslokt door VW wordt straks ook de vergunningverlening geregeld op hetzelfde ministerie dat verantwoordelijk is voor de aanleg van (zoveel mogelijk) infrastructuur. We hebben natuurlijk heel integere ambtenaren, maar dit gaat op korte termijn tot ellende leiden.

Een ander voorbeeld is de verantwoordelijkheid voor de Kernenergiewet. Die lag tot op heden bij de minister van VROM, maar gaat nu over naar de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). En laat nou ELI precies het ministerie zijn dat al jaren lobbiet voor extra kernenergie. Je kan voorspellen dat de vergunningverlening -ongeacht de ingediende bezwaren- een eitje gaat worden als de slager zijn eigen vlees gaat keuren.

Laatste voorbeeld: de automatische vergunning, waarbij overheden er belang bij kunnen krijgen om een vergunning niet op tijd te verlenen, waardoor deze automatisch wordt afgegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: