gezakt als een baksteen

Dat zou de conclusie geweest zijn als de ministers van VROM en LNV scholieren zouden zijn en de Balans van de leefomgeving 2010 hun eindrapport. Het wemelt onvoldoendes in de jaarlijkse natuur- en milieumonitor van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Dit jaar heeft het PLB voor de eerste keer de Natuurbalans en Milieubalans, samen met een nieuwe rapportage over het ruimtelijk beleid, gebundeld in één monitor.

Enkele highlights (…) uit de conclusies: het nationaal klimaatdoel voor 2020 (30% reductie broeikasgassen t.o.v. 1990) en de nationale doelstelling voor duurzame energie voor 2020 zijn buiten bereik. Het voorgenomen energiebesparingstempo van 2%/jaar wordt in de verste verte niet gehaald. De biodiversiteit gaat nog steeds achteruit. Het doel om de geluidproductie door verkeer in 2010 met 2 dB(A) te verminderen is niet gehaald.

Tot zover de rapportcijfers van Balkenende-IV. Dat belooft wat voor Rutte-I. Als de voortekenen niet bedriegen zal rechts nog verder het mes gaan zetten in het milieu-, natuur- en RO-beleid, onder het motto dat we eerst brood op de plank moeten hebben.

Uiterst kortzichtig. Zo is in het huidige tempo over 30 jaar ons aardgas op, dat scheelt de schatkist €20 miljard per jaar. Als we niet als een speer aan de slag gaan om onze afhankelijkheid van import van fossiele brandstoffen -en van niet-duurzame grondstoffen in brede zin- te verminderen zitten we straks op een houtje te bijten.

Er was zojuist nog een kort debatje met wie we de Balans van de Leefomgeving moeten bespreken. Wat mij betreft doen we dat bij de begrotingsbehandelingen met het nieuwe kabinet. Dat kabinet mag dan vooraf nog een brief sturen welke conclusies het trekt uit deze vernietigende rapportage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: