ondergrondse opslag kernafval in België

Vorige week stelde ik schriftelijke vragen aan de minister van VROM over het bericht dat België ondergrondse opslag van kernafval in de kleilaag onder Belgisch Limburg onderzoekt.
Vandaag kwamen de antwoorden binnen.


In Mol nam NIRAS al in 1980 een ondergronds laboratorium Hades in gebruik. Hades staat voor: High Activity Development Experimental Site

Aan de Nederlandse zijde van de grens maken de drinkwaterbedrijven en gemeenten zich zorgen over de gevolgen voor de grondwaterkwaliteit op lange termijn. NIRAS, de Belgische organisatie voor nucleair afvalbeheer, publiceerde in juni een milieu-effectrapport, waarop vervolgens een consultatieronde van twee maanden volgde. Dat is te vergelijken met de indiening van zienswijzen in Nederland.

Huizinga heeft namens de Nederlandse regering geen reactie gestuurd in het kader van de consultatieronde, maar blijkt op ambtelijk niveau wel overleg te voeren met België over de afvalplannen. Ze zegt ook zo nodig actie te ondernemen als de plannen concreter worden. Maar voor zover mij bekend vond ze het niet nodig om vooraf met provincie, gemeenten en drinkwaterbedrijven te overleggen over een Nederlandse inbreng bij het overleg. Dat is niet slim.

lees hier de antwoorden van minister Huizinga: WATER 20100915 ANTW radioactief afval – grondwater

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: