verslag toezichthouder: geheim, tenzij

Minister Van Middelkoop vindt dat het eindverslag van een extern toezichthouder bij een woningcorporatie niet standaard openbaar moet zijn. Maar bij het verslag van Servatius mag het wel.


de Maastrichtse corporatie Servatius ging de bietenbrug op met het prestigieuze campusproject van de Spaanse architect Calatrava

Een toezichthouder wijs je als minister niet zo maar aan. De laatste jaren gebeurde dat alleen na grote ontsporingen, bv. bij Woonbron, Rochdale en SGGB.

Wat mij betreft zou in dergelijke gevallen het uitgangspunt moeten zijn dat de toezichthouder een openbaar eindverslag maakt, zodat bijvoorbeeld de huurdersorganisatie en gemeenteraadsleden kunnen vaststellen wat zijn conclusies en adviezen waren. Vertrouwelijke zaken zouden dan in een niet-openbare bijlage opgenomen kunnen worden.

Van Middelkoop gaat niet in op die suggestie, maar kiest voor een “nee, tenzij” aanpak. Dat is niet logisch. Wat mij betreft is daarover dus nog niet het laatste woord gezegd. Overigens geeft hij het eindverslag van toezichthouder Stadig over Servatius wèl vrij, al vergat hij het mee te sturen met zijn antwoorden. Zodra het binnenkort plaats ik een update van dit bericht.

Lees hier de antwoorden op de vragen die ik samen met Sadet Karabulut stelde: VH 20100914 ANTW Servatius

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: