koper nieuwe auto’s wordt belazerd over brandstofverbruik

Als regelmatige lezer van het blad Autovisie viel me al vaker op dat er vaak een flink gat gaapt tussen het officiële brandstofverbruik van nieuwe auto’s (volgens de EU-rollenbanktest) en het echte praktijkverbruik. Net toen ik besloten had om dat eens nader uit te zoeken bleek tankpasorganisatie Travelcard met hulp van TNO het fenomeen in kaart gebracht te hebben. De consument wordt nog veel erger belazerd dan ik al vreesde. Vanavond ga ik in Kassa (18:55-19:30 uur) vertellen wat we daaraan kunnen doen.

UPDATE 5 september, 12:04

Het onderzoek van TNO Industrie en Techniek kan je hier vinden. De belangrijkste conclusie is dat bij de huidige typekeur/EU-rollenbanktest auto’s met een normwaarde van 100 gram CO2/km in de praktijk gemiddeld 42% méér uitstoten. De CO2-uitstoot is ongeveer evenredig met het brandstofverbruik. Bij onzuiniger auto’s is de afwijking wat kleiner: bij een normwaarde van 160 is de afwijking nog 20%. Volgens TNO zijn de afwijkingen nauwelijks verschillend voor de verschillende fabrikanten. Bij die conclusie zet ik voorlopig nog een vraagteken, omdat die niet onderbouwd wordt door de gepubliceerde gegevens.
Opmerkelijk is dat het rapport van TNO is gemaakt in opdracht van het ministerie van VROM, dat het op 19 januari 2010 ontvangen heeft. Ik heb sindsdien nog van geen concrete actie vernomen om zo snel mogelijk een eind te maken aan deze wanpraktijk.

Ik heb daarom voor komende dinsdag mondelinge vragen aangemeld voor de minister van VROM. Wat moet er wat mij betreft gebeuren?
– zo snel mogelijk moet er een EU-typekeuring komen die een reële afspiegeling is van het verbruik
– als dat in Europa nog een aantal jaren duurt moeten de uitkomsten van het Tankpasonderzoek per merk/type halfjaarlijks gepubliceerd worden: naming & shaming!
– de fiscale behandeling van de auto (motorrijtuigbelasting, BPM, bijtelling leaserijders) moet gebaseerd worden op CO2-emissies in plaats van allerlei regelingen die gebaseerd zijn op specifieke technieken; de huidige voorkeursbehandeling voor hybride auto’s hebben niets van doen met een objectieve beloning van gerealiseerd milieurendement.Travelc

O ja, het onderzoek van Travelcard heeft nog een belangrijke bijkomende conclusie opgeleverd: de premiumbrandstoffen (zoals Shell V-power en BP Ultimate) die volgens de fabrikanten veel zuiniger zouden zijn blijken in de praktijk slechts 0,5% brandstof te besparen. Daarmee wordt het prijsverschil niet gerechtvaardigd. ’t is maar dat je het weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: