Van Middelkoop duikt

Zojuist kwamen de antwoor-den binnen van (uiterst demissionair) minister Van Middelkoop op mijn vragen over woningcorporatie Woon-belang uit Veghel die huur-woningen beschikbaar stelt aan woningzoekenden op basis van gebruikscontracten (“antikraak”). Dat gebeurt ook nog eens tegen een stevige vergoeding. Volgens mij is hier sprake van ontdui-king van de Leegstandswet.

Ik wilde dus weten of Van Middelkoop mijn visie deelt en zo ja, wat hij daaraan gaat doen. Helaas blijkt uit de antwoorden dat hij vooral niet zijn vingers wil branden aan deze gevoelige materie: of de Leegstandswet ontdoken wordt en er feitelijk sprake is van een verkapte huurovereenkomst zou volgens zijn antwoord vastgesteld moeten worden door de rechter. Op grond van de bestaande jurisprudentie valt daar geen algemene uitspraak over te doen.

De minister zou echter moeten weten dat de bewoners op een antikraakcontract vrijwel nooit naar de rechter durven te stappen: ze hebben geen opgebouwde rechten, geen huurbescherming en zijn afhankelijk van de goodwill van de leegstandsbeheerder -in dit geval Ad Hoc- of ze in een woning kunnen blijven zitten of bij ontruiming iets anders aangeboden krijgen. Het zou dus wel chique geweest zijn als Van Middelkoop zijn nek iets verder had uitgestoken.

Toch lees ik in de antwoorden dat hij de gebruiksvergoeding die in Veghel betaald wordt ook zó hoog vindt dat er heel goed sprake zou kunnen zijn van een verkapte huurovereenkomst. Dat zou Woonbelang zich moeten aantrekken.

Binnenkort is het een jaar geleden dat de wet Kraken en leegstand door de Tweede Kamer werd aanvaard. Bij die gelegenheid riepen een aantal partijen -CDA, Christenunie- dat de rechtsbescherming van anti-krakers verbeterd moet worden. Tegelijkertijd stemden ze tegen mijn amendement dat daar de basis voor zou creëren. Ze wilden eerst de leegstandsbeheerders een jaar de kans geven om zelf orde op zaken te stellen. Inmiddels is er een modelcontract dat niets doet aan het vragen van forse “kostenvergoedingen”. Wat mij betreft wordt daarmee steeds duidelijker dat zelfregulering geen echte bescherming biedt, dus wetgeving noodzakelijk is.

lees hier de antwoorden op mijn vragen:
VH 20100902 ANTW Veghel gebruiksovereenkomst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: