Kabinet gevallen -> het land in

Mocht je je afvragen of ik me verveel nu B-IV het loodje heeft gelegd: nou nee. Ik was sinds afgelopen vrijdag op werkbezoek & campagne in Meppel, Scheerwolde, Steenwijk, Utrecht, Annen, Den Haag, Delft, Utrecht (2x), Hilversum, Veghel (2x), Rosmalen, Tilburg (6x), Wijk bij Duurstede en Boxtel.

20100225 Selissenwal-1
wijkbezoek Selissenwal in Boxtel (foto: Brabants Centrum)

In Meppel sprak ik vrijdag samen met onze gemeenteraadsleden uit Steenwijk met Hedzer van Houten, directeur van woningcorporatie Woonconcept, over de sociale huisvesting in de regio Steenwijk: betaalbaarheid, huur op maat, het uitzettingenbeleid, de herstructurering en de aanpak van de kleine kernen.
Vervolgens bezochten we het dorp Scheerwolde (600 inwoners), een van de 31 kleine kernen van de gemeente Steenwijkerland. De openbare basisschool Brinkschool heeft nog 30 leerlingen, waarvan 70% kinderen met een achterstand. Regionale kern Steenwijk heeft nog geen Ouder en Kind centrum en de geintegreerde aanpak van jeugdzorg, pedagogische en onderwijskundige ondersteuning, maatschappelijk werk e.d. is in het landelijk gebied best ingewikkeld. Wat mij betreft zouden alle instellingen moeten beginnen om gebiedsgericht vaste mensen in te zetten, die met regelmaat de koppen bij elkaar steken, bij voorkeur op locatie.
’s avonds nog een openbare avond van de SP Steenwijkerland en daarna door de sneeuwstorm naar huis.

Zaterdagochtend: standwerken met SP-leden in mijn eigen wijk Lunetten in Utrecht. Daarna naar de protestbijeenkomst tegen CO2-opslag in Annen.

Zondag: folders uitrijden naar SP-leden die meehelpen met de gemeenteraadscampagne in Utrecht. ’s avonds badmintonnen bij mijn vereniging SVL. Ik kan merken dat ik te weinig gespeeld heb laatste maanden, want de verzuring slaat na anderhalf uur toe.

Maandag: het hoost, maar desondanks is de SP on tour. Eerst naar de Haagse Schilderswijk, waar we een huurder van woningcorporatie Haag Wonen in de Govert Flinckstraat bezoeken, die al jaren in onzekerheid verkeerd over de sloop van dit complex. En ondertussen wordt er weinig tot niets aan onderhoud gedaan. Vervolgens rijdt de bus naar Delft, waar we spreken met het Plaform vrijwilligers buurthuizen. Het beheer van de Delftse buurthuizen is afgelopen jaren gecentraliseerd bij welzijnsorganisatie BWD, met stevige connecties met de lokale PvdA. De BWD heeft de invloed van de bewoners op de activiteiten in de buurthuizen op een laag pitje gezet. Dat lijkt me niet erg in lijn met de mooie woorden van Eberhard van der Laan over wijkaanpak met en voor de bewoners.
20100222 Delft

Dinsdag: ook nu weer on tour met de SP. Eerst in Utrecht, waar we starten met een bezoek aan Kanaleneiland-Noord, waar corporatie Mitros een groot aantal portieketageflats wil slopen. Huis-aan-huis aanbellen: ziet u dat zitten. Driekwart: nee!
Daarna langs bij de demonstratie van schoonmakers op het Jaarbeursplein. Ze zijn het geknabbel aan hun arbeidsvoorwaarden onder invloed van bikkelharde aanbestedingen beu.
20100223 Utrecht schoonmakers

’s middags naar Hilversum, waar we op de Kerkbrink in gesprek gaan met passanten. Het doet me goed dat onze wethouder Karin Walters alleen maar positieve recensies krijgt.

Woensdag. Ik begin de dag met een bezoek aan de Oranjewijk in Veghel. Corporatie Woonbelang wil een groot deel van dit vroeg naoorlogse buurtje slopen en de bewoners vragen zich af: waarom eigenlijk? Lees hier een kort verslagje van het bezoek. Omdat de medewerker Van Woonbelang die bij het bezoek aanwezig zou zijn op het laatste moment heeft afgezegd rijden we met 15 bewoners langs bij het kantoor van de corporatie, waar na enig wachten directeur Ad Stas toezegt om binnenkort alsnog een gesprek te hebben over de herstructurering. Dat is een begin.
20100224 Veghel Oranjebuurt
Vervolgens rijden we naar de nieuwbouwwijk Het Ven, waar Woonbelang twee jaar geleden een gemengd project van huur- en koopwoningen ontwikkeld heeft, met een geavanceerd verwarmingssysteem, op basis van warmte- en koudeopslag, warmtepompen en vloerverwarming. Op papier hardstikke energiezuinig, maar de praktijk is tot nu toe: de bewoners zitten in de kou en de energierekening is torenhoog. Woonbelang en Ecomaat (de exploitant van het verwarmingssysteem) verwezen voor de oplossing voortdurend naar elkaar. We vallen met de neus in de boter: de woningen zijn steenkoud, maar de bewoners zijn roodgloeiend. Aan het eind van de vergadering zegt Woonbelang toe om voortaan het aanspreekpunt te zijn voor alle klachten. Komende weken worden de installaties van de woningen allemaal geinspecteerd en zo nodig aangepast. Voor de teveel betaalde energiekosten adviseer ik de bewoners om naar de geschillencommissie energie te stappen.

Om half een zetten we koers naar Rosmalen, waar ik samen met ons Brabantse statenlid Nico Schouten een gesprek heb met directeur Harm Levelink van netbeheerder Enexis. Het gesprek gaat over de situatie die ontstaan is na de afsplitsing van de netbeheerders van de geintegreerde energiebedrijven. De SP pleit al twee jaar voor het herverkavelen van de regionale elektriciteits- en gasnetten over 4-6 publieke netbedrijven, waarbij het eigendom per bedrijf geconcentreerd wordt bij twee tot drie aandeelhouders: provincies of grote gemeenten. De regionale netten zijn nu versnipperd, waardoor een efficiënt beheer lastig is. Verder zijn de huidige netbeheerders erg ongelijk qua grootte. Enexis is de allergrootste, met verzorgingsgebieden in Noordoost en Zuid-Nederland, die niet op elkaar aansluiten. Ik neig ertoe dat dit twee delen beter gesplitst kunnen worden.

Het gesprek loopt wat uit, waarna ik als een speer koers zet naar Tilburg. Ik ben uitgenodigd om een aantal gekraakte panden te bekijken, in het kader van de open dag die de lokale kraakbeweging organiseert. Het wordt een rondrit langs zes panden met een geheel verschillend karakter, met als gemeenschappelijke deler dat het er binnen zeer gemoedelijk aan toe gaat. Waar is toch die verharding waar de initiatiefnemers van het wetsvoorstel Kraken en Leegstand de mond van vol hebben?

Daarna terug naar huis, om na een snelle hap de dag af te sluiten in Wijk bij Duurstede, waar ik spreek op een bewonersavond voor huurders van corporatie Volksbelang in de wijk de Engk. Het is weer het bekende liedje: Volksbelang wil slopen, want vindt de huizen “niet meer van deze tijd”. En de bewoners vragen zich af waar de woningbouw die wijsheid vandaan haalt. Niet bij hen dus, zo blijkt uit de uitkomsten van een enquete die de afgelopen maand onder de huurders gehouden werd. Er is inmiddels een flinke groep bewoners lid geworden van een actiegroep die Volksbelang op andere gedachten wil brengen. Op de achterste rij in de zaal volgt een medewerker van Volksbelang de discussie. Helemaal aan het eind neemt hij het woord en belooft dat Volksbelang de communicatie wil verbeteren. Heel mooi, als hij hiermee bedoelt dat Volksbelang beter gaat luisteren naar zijn eigen huurders. Dat wordt namelijk hoogste tijd.

Donderdag. Vandaag staat een bezoek aan de wijk Selissenwal in Boxtel op het programma, samen met onze lokale fractievoorzitter Eric van den Broek en organisatiesecretaris Willem van Meurs. In de splinternieuwe brede school in de wijk krijgen we een presentatie over een aantal culturele activiteiten in de wijk. Dit jaar wordt voor de tweede keer de TienTalentenjacht georganiseerd, voor jongeren tussen 12 en 18 jaar uit de wijk. Vorig jaar was het thema dans & bewegen, dit jaar circus. De winnaars mogen op 28 juni nog eens optreden tijdens het kunstenfestival Selissenwal, waar ook allerlei workshops georganiseerd worden. En natuurlijk lekker gegeten kan worden. De Brede Scholen Boxtel organiseren nog meer laagdrempelige culturele activiteiten: straatconcerten, muziek op schoot (kinderliedjes uit allerlei culturen), een museumgroep, schooltuintjes en verhalen uit de buurt. Het idee hierachter is dat culturele activiteiten net als sport een manier zijn om de sociale samenhang te versterken, over de taalbarrieres in deze wijk heen. Ik ben het daar helemaal mee eens en mijn vooroordeel dat vooral meisjes belangstelling hebben voor culturele activiteiten blijkt grotendeels ongegrond.
Andere onderdelen van het programma: een bezoek aan kinderboerderij De Geitenwei, grotendeels gerund door vrijwilligers in de wijk; een gesprek met kunstenares Ien van Gemert en bewoners van de Adrianastraat e.o., die 20 tuinbeelden maakten die je nu in de voortuinen van de gerenoveerde woningen kan bewonderen; een bezoek aan het renovatiecomplex, samen met de bewonerscommissie en Harrie Snijders van woningcorporatie St.Joseph. Het doet me genoegen dat er nog een corporatie van die naam -de patroonheilige van de timmerlieden- bestaat, nu de meeste megacorporaties zich tooien met namen als Mitros, Vestia en Vivare.
De ruime eengezinswoningen zijn eind jaren zestig gebouwd door systeembouwer IBC. De renovatie bestaat uit het wegwerken van het achterstallig onderhoud, vervangen van keuken, badkamer en toilet en het verlagen van het energieverbruik (tot energielabel B). De kosten bedragen €40.000 per woning. De huidige huur van €470 wordt voor de zittende huurders niet verhoogd. Nieuwe huurders gaan wel €100 meer betalen .
Lees hier een uitgebreider verslag van het bezoek.

De val van het kabinet is in meerdere opzichten een zegen: zo kom je nog eens wat vaker onder de mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: