Citaat van de dag

HarmJanssen150“De grote hoeveelheid sociale woningbouw -zo’n 40% van alle woningen in Utrecht- werkt marktverstorend en prijsopdrijvend. Je kan nu alleen maar rondom het centrum wonen met veel geld of veel subsidie.”
Harm Janssen, lijsttrekker voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart in de verkiezingsfolder ‘CDA, Utrecht in goede handen’

Het is een bijzondere redenering van Harm. Sociale huurwoningen, marktverstorend, daar kan ik me uit de liberale hoek nog iets bij voorstellen. Als je immers de huur zou liberaliseren zou je op aantrekkelijke plaatsen (historische centrumwijken) meer gaan betalen. Door het CPB is daar al eens onderzoek naar gedaan. Hun conclusie was dat de markthuur gemiddeld twee keer zo hoog als de huidige huur zou worden. Tot nu toe was het CDA landelijk niet zo’n voorstander van huurliberalisatie, omdat dan héél veel huurders, ook CDA-huurders, hun huis uit zouden moeten.

En prijsopdrijvend? Tot nu toe klaagden particuliere verhuurders en makelaars altijd dat sociale huurwoningen juist prijsdrukkend werken: commerciële partijen kunnen minder voor een woning vragen (huur of koop), doordat mensen ‘niets gewend zijn te betalen’. Ook meen ik te weten dat de gemiddelde koopprijzen van woningen hoger zijn naarmate er in een wijk minder sociale huurwoningen staan. In Utrecht zijn de koopprijzen in het Wilhelminapark, waar geen sociale huurwoning te bekennen is, het hoogste van de hele stad. Je zou dus op grond van de feiten kunnen verwachten dat de juist de verkoop van sociale huurwoningen (uiteindelijk) leidt tot een opdrijving van de prijzen.

Maar de lijsttrekker van het CDA heeft een visie. En die is belangrijker dan de feiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: