Militaire luchtvaart houdt vrijbrief voor energieverspilling

Minister Cramer heeft geen zin om in internationaal verband te gaan strijden voor het opnemen van de militaire luchtvaart in het emissiehandelssysteem voor CO2-rechten (ETS). Volgens Cramer doen Defensie en de NAVO sowieso al hun best om hun energieverbruik terug te dringen. Daar hebben ze geen financiële prikkel voor nodig. Ook zou Defensie geen mogelijkheid hebben om minder te vliegen, gezien hun veiligheidstaak.

JSF
De JSF is een echte zuipschuit

Ik vind de opstelling van de minister getuigen van een dubbele moraal: gewone stervelingen en het bedrijfsleven worden door middel van harde verplichtingen en belastingen met harde hand gedwongen om hun fossiele energiegebruik terug te dringen. Ondertussen vliegt Defensie naar hartelust door.

Wat mij betreft staat als een paal boven water dat ook de luchtmacht andere afwegingen zou maken als ze een reële prijs voor kerosine zouden betalen. De stokoude, brandstofslurpende AWACS-motoren zouden dan plotseling wèl vervangen worden, moderne simulatoren sneller aangeschaft. Misschien zouden de toestellen zelfs helemaal worden afgedankt en vervangen door een spionagesysteem dat gebruik maakt van satelieten of minivliegtuigjes. Ook bij de selectie van de opvolger van de F-16 zou er wat beter gelet zijn op brandstofverbruik, terwijl nu gekozen is voor de grootste kerosineslurper aller tijden: de JSF.

Het is dus onzin om de militaire luchtvaart uit te zonderen van het ETS-systeem. Daarbij hoef je helemaal niet in te leveren op militaire slagkracht. Zelfs in de formule-1 sport, en daar gaat het toch ècht om zo hard mogelijk rijden, blijkt er een enorme innovatie in gang gezet sinds de organisatie beperkingen stelt aan het brandstofgebruik.

Er is nog een kans(je) dat de minister zich toch moet gaan inzetten voor het internaliseren van de milieukosten bij de militaire luchtvaart. Dan moet de motie die ik daar vandaag over indiende a.s. dinsdag worden aangenomen door de Kamer.

Lees hier mijn volledige inbreng bij het debat: MIL 20091209 TOE 31963 SP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: