De Mos: het wordt kouder!

DEN HAAG-TWEEDE KAMER-VRAGENUURTJEPVV-kamerlid Richard de Mos is de opvolger van Barry Madlener, die in juni naar het Europarlement verhuisde. De Mos startte zijn parlementaire loopbaan met een opmerkelijke bijdrage aan het debat over de Kernenergiewet. En ook over het klimaat heeft hij uitgesproken opvattingen: al die wetenschappers van het IPPC zijn charlatans. Er komt juist een nieuwe kleine ijstijd aan!

De Mos riep afgelopen donderdag in een hoorzitting met klimaatwetenschappers dat het sinds 1998 alleen maar kouder wordt en dat we binnenkort onze winterkleren uit de mottenballen moeten halen, want er komt een nieuwe “kleine ijstijd” aan.
Onderzoeker Kattenberg van het KNMI legde De Mos daarop uit dat het “klimaat” anders dan het “weer” betrekking heeft op lange termijn ontwikkelingen. Variatie in de activiteit van de zon of een grote vulkaanuitbarsting kunnen voor een flinke hobbel in de trend zorgen. Hij schatte het maximale effect van een kleine ijstijd op een tijdelijke verlaging van de opwaartse trend met 0,3 graad Celsius.

Vandaag kwamen de antwoorden binnen op schriftelijke vragen van De Mos en Verdonk over Climategate. De interessantste passage:
“Klimaatsceptici kiezen 1998 als referentiejaar, omdat dat jaar zeer warm was vanwege een sterke El Niño (het warmste jaar ooit gemeten). Hierna is de temperatuur inderdaad iets gedaald die echter door de natuurlijke variabiliteit van het klimaatsysteem valt te verklaren. Klimaatverandering is niet de schommelingen in het weer van jaar tot jaar, maar de trendmatige ontwikkeling over enkele decennia. (…) In de twintigste eeuw is de waargenomen mondiale oppervlaktetemperatuur met 0,7 graad gestegen. Het jaar 2008 is het op negen na warmste jaar sinds het begin van de meetreeks in 1850. De dertien warmste jaren in 159 jaar vallen alle in de afgelopen veertien jaar (1995-2008).”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: