Cramer bevestigt: kernafval Borssele naar Rusland

Minister Cramer van milieu bevestigt vandaag in antwoorden op mijn schriftelijke vragen dat kernafval uit Borssele via de opwerkingsfabriek van AREVA (Frankrijk) in Rusland terecht komt. Volgens Cramer wordt er in Rusland nieuwe reactorbrandstof van gemaakt. Maar waar die terecht komt blijft uiterst mistig.

KernafvalVS
niet alleen de Russen zijn af en toe een beetje slordig met hun kernafval

Cramer stelt letterlijk : “Volgens EPZ gaat ‘hun’ RepU naar Rusland (Elektrostal) waar het verrijkt wordt met hoogverrijkt uranium van militaire afkomst. Van dit materiaal wordt nieuwe reactorbrandstof gemaakt. Bij deze manier van verrijken (in feite mengen) blijft er, in tegenstelling tot verrijken met behulp van centrifugetechnologie, geen verarmd uranium over.”

Volgens de minister blijft “..al het betrokken materiaal..” eigendom van EPZ. Maar die stellige uitspraak wordt vervolgens weer gerelativeerd: “Mijn voorganger heeft de Kamer schriftelijk geïnformeerd dat EPZ het uitgangspunt heeft dat voor het uit de opwerking vrijkomende plutonium een zodanige bestemming wordt gevonden dat op het moment dat het opwerkingscontract beëindigd is, EPZ geen plutonium in haar bezit heeft.” En het in Rusland opgewerkte uranium “..wordt hergebruikt in de vorm van nieuwe reactorbrandstof in Nederland of in elke andere reactor voor civiel gebruik.”
Op grond van deze omschrijving zou het uranium zelfs aan Iran verkocht kunnen worden, mits dat land plechtig verklaart dat de opgewerkte uranium voor civiel gebruik wordt ingezet.

Hoe moet je deze procedure omschrijven: zo lek als een mandje; cynisch; naief? Roept u maar. Ik ga de antwoorden in ieder geval op de agenda zetten voor het eerstkomende overleg over kernenergie met Cramer.

lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: MIL 20091207 ANTW Borssele-afval

Meer over dit onderwerp in het dossier kernenergie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: