Laat Algemene Rekenkamer Megasubsidie voor Megawindmolenpark toetsen

Vanmiddag vond het afrondend debat plaats over de subsidieregeling voor duurzame energie (SDE) voor 2010. Samen met Kees Vendrik (GL) heb ik een motie ingediend om de Algemene Rekenkamer een second opinion te laten uitvoeren naar de ratio van de 108 miljoen extra subsidie die minister Van der Hoeven wil uitdelen aan het conglomeraat Siemens-Essent-Enercon-50 boeren die een megawindpark willen realiseren in de Noordoostpolder ten Noorden van Urk.

E-126 windturbine
De E-126 van Enercon, die geplaatst wordt in het windmolenpark Noordoostpolder is de grootste windmolen ter wereld.

IK heb een zeer slecht gevoel bij die move van Maria, die tot nu toe vasthield aan de filosofie: één gelijke regeling voor alle windprojecten op land. En uitgerekend het grootste, meest efficiënte windmolenpark in een gebied met perfecte windomstandigheden krijgt dan ruim 100 miljoen extra toegeschoven. Veel details over het project kan je vinden in het artikel Speciale SDE categorieën voor windpark Noordoostpolder op de internetsite van Wind Service Holland.

Ik ben benieuwd of Diederik Samsom en Liesbeth Spies deze blanco cheque mede voor hun rekening durven te nemen. Een second opinion hoeft niet veel tijd te kosten en levert in ieder geval duidelijkheid of deze deal stinkt. De motie komt a.s. dinsdag in stemming.

Lees hier de motie 31239-84: EZ 20091210 MOT SDE Noordoostpolder

UPDATE december 2021: de motie 31239-84 werd verworpen. Steun was er van SP, VVD, GroenLinks, D66, SGP en Partij voor de Dieren (60 stemmen). Tegen stemden CDA, PvdA, Christenunie, PVV en het lid Verdonk (90 stemmen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: