elektrisch rijden: begin met de taxi

Gisteren debatteerde de Kamer met de ministers Eurlings en Van der Hoeven over het kabinetsplan om de ontwikkeling van elektrisch vervoer in een stroomversnelling te brengen. Daarvoor wordt de komende jaren €65 miljoen uitgetrokken, plus een aanzienlijk bedrag aan gederfde BPM, motorrijtuigbelasting en inkomstenbelasting door de fiscale vrijstellingen voor elektrische en hybride voertuigen. Wat krijgen we daarvoor terug?

ElektrischeTaxi
De Londense elektrische taxi: er rijdt er ééntje in Amsterdam

Ik denk net als Eurlings dat elektrisch vervoer de komende decennia een flink marktaandeel gaat veroveren. In een duurzame energievoorziening speelt elektriciteit een grotere rol. Verder kan je de accu’s van elektrische voertuigen opladen als je stroom over hebt, bv. ’s nachts of overdag als het hard waait. Elektrische voertuigen zijn ook goed voor de luchtkwaliteit in de steden. En ze hebben ook nog eens een overall-rendement dat 20-30% beter is dan dat van verbrandingsmotoren.

Maar helaas: de accutechnologie is op dit moment nog niet ver genoeg ontwikkeld voor de productie van lichte, goedkope accu’s met een schappelijke prijs. Een accupakket in een Prius kost tien mille en daar rij je elektrisch nog geen honderd kilometer op. In maart 2007 was ik op bezoek bij toponderzoeker Joop Schoonman. Die schatte dat rond 2030 betaalbare accutechnologie (en PV-cellen) en masse beschikbaar komen.

Wat mij betreft zou de komende jaren vooral ingezet moeten worden op de introductie van elektrische voertuigen in het stedelijk gebied: bij de stadsdistributie, de taxi, de deelauto’s (Greenwheels). Allemaal voertuigen die per dag veel korte stukjes rijden, zodat de beperkte actieradius geen al te groot probleem is en de winst aan luchtkwaliteit maximaal.
Ik vind dat Eurlings zijn kaarten nog te veel zet op de stimulering van hybrides voor algemeen gebruik: de leaserijders die vanwege het fiscale voordeel gelokt worden, maar vooral veel kilometers op de autoweg maken. Daar is het milieuvoordeel ten opzichte van een zuinige fossiele motor betrekkelijk gering.

Voor grootschalige experimenten met stadstaxi’s is nog geen geld uitgetrokken. Sterker nog: het is op dit moment voor taxibedrijven totaal oninteressant om elektrisch/hybride te gaan rijden, omdat zij sowieso al vrijgesteld zijn van BPM. Daardoor werkt de fiscale prikkel voor de gewone automobilst bij hen niet. Ik wees Eurlings op dat probleem, en hij leek er gevoelig voor. Het formule E-team onder leiding van prins Maurits (…) krijgt het verzoek om een list te verzinnen om de taxibranche te verstromen. Vol verwachting klopt mijn hart.

zie ook: Build Your Dreams

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: