Al mijn hele leven ben ik een enthousiast fietser en wandelaar. Door de week voor de nuttige verplaatsingen, in het weekend en de vakanties voor de lol. Het is voor mij de ideale manier om van natuur en cultuur te genieten, je hoofd leeg te maken en de conditie op peil te houden. Daarom hoefde ik niet lang na te denken toen ik vijf jaar geleden gevraagd werd om bestuursvoorzitter van het Landelijk Fietsplatform te worden.

De stichting Landelijk Fietsplatform is de motor achter de uitrol, kwaliteitsverbetering en marketing van het fietsknooppuntennetwerk en de LF-routes. De drie partijen achter de stichting zijn de ANWB, Fietserbond en de NTFU (recreatieve wielrenners en ATB-ers). We werken samen met lokale en regionale overheden en toeristisch-recreatieve organisaties, met een kleine staf van professionals, geholpen door veel vrijwilligers .
Het ontwikkelen van fietsnetwerken is nooit “af”, per jaar veranderen er duizenden details. Daarnaast vinden er regelmatig ook grotere aanpassingen plaats, zoals de ombouw van de LF-routes naar Icoonroutes met een thematisch karakter. De basisfunctionaliteit van de routenetwerken staat inmiddels als een huis: het systeem van bewegwijzering is simpel te begrijpen, alle routes zijn via de meertalige website NederlandFietsland te vinden en te downloaden, je kan onderweg terecht bij Fietsers Welkom horeca, met extra service aan de fietsende recreant.
Tijdens het Nationaal Fietscongres op 17 juni willen we een volgende stap zetten in de ontwikkeling van de recreatieve fietsnetwerken: we willen het fietsen zélf nog aantrekkelijker maken. Door het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en het terugdringen van gemotoriseerd verkeer op fietsroutes. Door kleine veerpontjes niet alleen in de zomermaanden, maar daarbuiten ook in de weekends te laten varen. Door het toevoegen van groen. Met betere openbaar vervoer faciliteiten voor de recreatieve fietser. Veel van deze voorstellen zijn de afgelopen 25 jaar in de steden al succesvol beproefd, met een groei van het aandeel fietsers tot gevolg.

In de randgemeenten en op het platteland is de ontwikkeling vaak omgekeerd. Daar neemt het aandeel fietsen juist af: door de schaalvergroting van voorzieningen, door het klakkeloos faciliteren van de auto ten koste van de fietser, door ruimtelijke verrommeling . Per saldo pakken daardoor meer mensen de auto en trekken zowel de utilitaire als de recreatieve fietsers aan het kortste eind. Met samenhangend beleid kan de weg naar boven weer worden ingeslagen.

Een greep uit onze voorstellen: bij wegen langs water aan één zijde prioriteit voor fietsers (en wandelaars!); 30km regime op binnenwegen die deel uitmaken van het fietsnetwerk; fiets gemakkelijker en goedkoper mee in (sprinter)trein en bus; beplantingsprogramma langs fietsroutes. Cruciaal is een integrale benadering. Zorg dat maatregelen rondom ruimtelijk beleid, mobiliteit, landschap, sport/bewegen, toerisme/recreatie en handhaving in samenhang worden ingevoerd.
Interesse om de workshop van het Fietsplatform tijdens het Nationaal Fietscongres te volgen? Meld je dan hier aan. Helaas vormt het inschrijfgeld van €145 ex BTW een stevige drempel voor niet-professionals. Ik zal er daarom voor zorgen dat de presentatie na 17 juni ook online te bekijken is.