Dijksma: openbaar vervoerbedrijven willen productaanbod wandelaar en fietser verbeteren

Staatssecretaris Dijksma schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat de openbaar vervoerbedrijven hun productaanbod voor wandelaar en fietser willen verbeteren. Daarmee acht zij de motie van mijn oud-SP-collega Farshad Bashir uitgevoerd. De belangrijkste suggestie uit de motie -gratis fietsvervoer in de trein in het weekend en buiten de spits- wordt echter niet zonder meer overgenomen. Met name de NS stribbelt tegen. Het bedrijf zegt met name bang te zijn voor klachten van andere reizigers die last hebben van al die fietsen. Daar hebben ze een punt: je moet beginnen om je materieel wat beter geschikt te maken voor fietsvervoer.

In Arrivatreinen op de Linge-lijn kunnen per treinstel 12 fietsen (gratis) mee. Vergelijk dat eens met de miezerige capaciteit in NS-materieel

In mijn ogen zou het een logische ontwikkeling zijn dat NS zijn nieuwe materieel -en het bestaande materieel bij renovatie- voorziet van flexibele compartimenten met klapstoeltjes, die tevens geschikt zijn voor het plaatsen van fietsen, rollators, rolstoelen, wandelwagens, grote koffers e.d. Bij voorkeur met gelijkvloerse toegang om efficiënt in- en uitstappen mogelijk te maken en het leven van reizigers met een beperking te veraangenamen.

Buiten de spits is er bij NS ruimte zat voor extra reizigers, de recreatieve fietser en wandelaar kunnen veel lege stoelen vullen. Gratis fiets in de trein buiten de spits kan veel mensen over de streep trekken. Regionale vervoerders als Arriva doen dat al lang en ook in Duitsland en Denemarken kan je in de regionale treinen buiten de spits gratis de fiets meenemen. Het blijft teleurstellend dat Dijksma de druk op NS -een 100% staatsbedrijf- niet wat verder opvoert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: