Wij weten wat slecht voor u is

Dat lijkt het motto van corporatie De Woonplaats in Enschede, die tuindorp Het Getfert wil slopen zonder vooraf fatsoenlijk te onderzoeken wat hun huurders daar zèlf van vinden. Dus onderzocht de SP het. Gisteravond werden de uitkomsten besproken in het gebouwtje van de Zuiderspeeltuin.


deze krasse knar laat niet over zich lopen.

Uit het onderzoek blijkt dat de bewoners met name kwaad zijn dat De Woonplaats over hun ruggen heen besloten heeft om de huizen te slopen. Het aantal voorstanders van sloop en renovatie is ongeveer even groot. De voorstanders van sloop hebben als voornaamste reden dat de corporatie de woningen al jaren verwaarloosd heeft, ze hebben er weinig fiducie in dat hierin nog verandering gebracht zal worden. Met name in de Delistraat is een grote meerderheid juist voor renovatie.

Volgens De Woonplaats “uit de neergaande tendens zich niet alleen in de staat van de woningen, maar ook in het aantal reacties op de woningen.” Ik zou daar wel eens de cijfers achter willen zien. De huidige bewoners betalen meestal een huur tussen €300 en €400. Nieuwbouw gaat €600 (huidige bewoners) tot €700 (nieuwe bewoners kosten). Ook in Enschede moet je huizen met een huur onder €400 tegenwoordig met een vergrootglas zoeken.

Een kwalijk punt in het sociaal plan is de bepaling over vervangende woonruimte. Huurders dienen eerst zelf op zoek te gaan naar een ander huis. Lukt dat binnen de aangegeven periode niet dan krijgen ze twee keer een andere woning aangeboden. Accepteer je die niet, dan stapt de Woonplaats naar de rechter. Niets over het recht op een gelijkwaardige woning, op grond van deze bepaling kan je gedwongen worden om vanuit je eengezinswoning met tuin met een huur van €350 te verhuizen naar een flatje met een huur van €500.

De bezoekers van de huurdersavond willen dat er eerst een concreet nieuwbouw- en renovatieplan gemaakt wordt, inclusief garantiehuur, voordat ze een keuze maken tussen beide optie. Voorlopig was een ruimte meerderheid op de bewonersavond voorstander van renovatie. De Woonplaats mag dan denken te weten wat slecht is voor zijn huurders, die denken daar zelf toch iets anders over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: