Amsterdammers zijn sloop sociale huisvesting beu

Veertig bewonerscommissies uit Amsterdam namen het initiatief voor een huurdersprotestkaravaan, die gistermiddag van het hoofdkantoor van corporatie Stadgenoot naar het hoofdkwartier van de gemeente, de Stopera trok. Organisator Mieneke Demirdjan bood de voorzitter van de Amsterdamse federatie van woningcorporaties, wethouder Ossel en de wonen-woordvoerders uit de gemeenteraad tien eisen aan.

stop de huurexplosie
stop de verkoop van sociale huurwoningen
stop de gedwongen verhuizingen
kortere wachtlijsten voor huurders
niet slopen maar bouwen
woningbehoud door goed onderhoud
maak huurwoningen van leegstaande kantoren
behoud kleine woningen
corporaties weer in handen van de huurders
arm en rijk in iedere wijk

VVD en D66 roepen ook in de Tweede Kamer voortdurend dat Amsterdam schandalig veel sociale huurwoningen heeft, waarvan om die reden zo snel mogelijk een groot deel verkocht moet worden. Merkwaardig genoeg werken ook PvdA en GroenLinks in Amsterdam aan dit beleid mee. En zorgt de verhuurderheffing van o/m PvdA en D66 ervoor dat corporaties onder druk staan om hun bezit slechter te onderhouden of te verkopen. Op die manier is het aandeel sociale huur in de hoofdstad in 7 jaar tijd teruggelopen van 71 naar 58%.

Wat VVD en D66 nooit benoemen is het aandeel huishoudens met lage inkomens in de hoofdstad. 50% van de Amsterdamse huishoudens heeft een verzamelinkomen onder €34.000. In dat licht is 58% sociaal helemaal niet overdreven veel. Temeer omdat de grens van sociaal een maandhuur van €700 is, veel meer dan huurders met een laag inkomen zich kunnen veroorloven.

Veel Amsterdamse corporaties zitten zeer krap bij kas. Zo heeft Ymere een solvabiliteit van ca. 10% ver onder de ondergrens van 15% die het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting hanteert. Stadgenoot en De Key staan onder verscherpt toezicht van het CFV. Corporaties proberen hun vermogen te versterken door de verkoop van de aantrekkelijkste delen van hun bezit en door vrijkomende woningen enorm in prijs te verhogen. Daardoor neemt de segregatie toe.

Het deed me goed dat een groot aantal SP-ers uit de wijken meeliep met de demonstratie. ROOD had voor het stadhuis een tentenkampje opgezet. Laurens Ivens, fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad onderschreef de tien eisen van harte. Logisch, want ze worden al jarenlang in acties van de SP gebruikt.

Ik heb de Amsterdammers uitgenodigd om binnenkort eens een wonen-debat in de Tweede Kamer te bezoeken, zodat de woordvoerders van VVD, PvdA en D66 met eigen ogen kunnen zien wie de scheefwoners zijn die zo snel mogelijk uit hun betaalbare huurwoningen moeten verkassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: