Pas toe of leg uit

De woningcorporaties hebben een gemeenschappelijke code voor verantwoord en integer bestuur: de Governancecode. De laatste versie uit 2011 is opgesteld in samenwerking met de Vereniging Toezichthouders Woningcorporaties (VTW). De code heeft als uitgangspunt: pas toe of leg uit. Waarom eigenlijk?


Marc Calon, voorzitter van Aedes (foto: NWB)

Als je je eigen integriteitsregels serieus neemt ligt het niet voor de hand om al op voorhand te stellen: ik denk dat ik ze niet altijd kan toepassen, maar daar kan ik dan wel een verklaring voor geven. Toch is dat precies wat corporaties doen. Een flink aantal betalen hun directeur-bestuurder bv. flink meer dan de beloningscode van Aedes. Maar geen nood: we kunnen het uitleggen. Binnenkort maakt de Wet normering Topinkomens definitief een eind aan dit gesjoemel, maar er zijn nog zat andere terreinen waar je met de Governancecode in de hand heel wat krom gedrag kan recht praten.

Als in de wet staat dat je niet door rood licht mag rijden is het niet toegestaan om dat tóch te doen met als (“leg uit”) verklaring dat je heel veel haast had en èrg goed op kruisend verkeer gelet hebt. De Governancecode is dus een typisch staaltje maatschappelijk verantwoord ondernemen: mooi weer spelen met je verantwoord gedrag, tot het even wat minder goed uitkomt.

Maar moeten we nu overgaan naar een zwart-wit-stelsel, waarbij we tot drie cijfers achter de komma gaan dichtregelen wat je wel of niet mag? Helemaal niet. Mijn suggestie zou zijn om alle richtlijnen van de Governancecode verplicht te stellen, met de mogelijkheid dat corporaties die een keer willen afwijken een beroep kunnen doen op een hardheidsclausule. Ze moeten dan hun voornemen vooraf voorleggen aan de commissie governancecode. Die doet een (openbare) uitspraak of afwijking is toegestaan. Probleem opgelost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: