AWACS: tergend trage vooruitgang

De geluidoverlast wordt tergend langzaam minder. En de beloofde 35% geluidreductie wordt met dit hap-snap-beleid niet gehaald. Dat was kort samengevat mijn inbreng bij het debat over AWACS/Geilenkirchen, vlak over de grens bij het Limburgse Schinveld.

De bewoners van de voormalige mijnstreek zitten al tientallen jaren opgescheept met de herrie van prehistorische spionagetoestellen van de NAVO. Zie dossier stop AWACS. De discussie daarover in de Tweede Kamer loopt sinds 1980. Ik schat dat we inmiddels toezijn aan de vijftiende generatie woordvoerders die hieraan iets willen doen.

In al die periode heeft gegolden dat voor de ministers van Defensie het hemd nader is dan de rok: zij geven hun geld liever uit aan wapensystemen dan aan de vervanging van de 45 jaar oude Boeing’s 707, die minstens vier keer meer herrie maken dan moderne vliegtuigen.

Wat leverde het debat op? Minister Hennis-Plasschaert heeft bevestigd dat de 35% geluidreductie (uit de motie JansenCS) een harde eis is en geen streven. Verder hoeven er volgens Hennis maar 14 bomen afgetopt te worden in het verlengde van de startbaan. Staatssecretaris Mansveld beloofde om vóór 1 februari a.s. schriftelijk te reageren op de analyse van DGMR van de geluidmetingen, waaruit blijkt dat het aantal toestellen de afgelopen jaren weliswaar gedaald is, maar tegelijkertijd het aandeel zeer lawaaierige toestellen gestegen is van 20% naar 50%.

Er komt nog een afrondend debat om moties in te dienen, waarschijnlijk kort na 1 februari, als de brief van Mansveld binnen is.

lees hier mijn inbreng bij het debat: ROM 20131211 AO AWACS v2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: