Citaat van de dag

‘Je kunt je niet alleen op markt- en prijssignalen verlaten.’

(Noë van Hulst, oud-topambtenaar energie van het ministerie van Economische zaken, 1993-2004, en de recent benoemde Nederlandse OESO-vertegenwoordiger, in de Volkskrant van 1 oktober 2013).

De Volkskrant:

“Hij voerde de liberalisering van de energiemarkt zelf door, maar is er van teruggekomen. Het werkt niet. ‘Ik ben steeds meer voor harde regulering.'”

“Energiebedrijven als NUON, Essent en Eneco moesten vanaf 1998 echte commerciële partijen met elkaar in de slag. Sommige bedrijven werden shirtsponsor van een voetbalclub, ander probeerden met grote reclamebudgetten nieuwe klanten te werven. Het idee was dat de concurrentie tot betere service en betere producten zou leiden. Volgens Van Hulst hebben de bedrijven de lange termijn verwaarloosd. ‘Het eerste waar ze aan dachten was concurreren, concurreren, concurreren. Het hele prosumentisme – het feit dat consumenten zelf stroom gaan produceren- heeft men enorm onderschat. Nu zitten ze op de blaren.’

‘Er wordt te weinig ingegrepen. In Denemarken besparen ze veel energie dankzij keiharde regulering. Ik ben een marktdenker, maar op zeker één punt heb ik bijgeleerd. Als energie te goedkoop is, krijg je idiote consumptie. In het olierijke Midden-Oosten gaan ze op vakantie en laten thuis de airco aan. Dan moet je ingrijpen. Denemarken begrijpt dat. Dat verplicht gewoon: nieuw gebouwen moeten energieneutraal, een renovatie moet energiezuinig. Ik ben steeds meer bekeerd tot dit soort regulering. Ook bij innovatie moet de overheid een leidende rol spelen.’ ”

Ik hoop dat de opvolger van Van Hulst dienst analyse goed gelezen heeft, en vervolgens de moed heeft om al vóór zijn vertrek naar een andere baan zijn stem te verheffen tegen de apostelen van de vrije markt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: