Funda in de etalage

Een deel van de leden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil Funda, geschatte marktwaarde €100 miljoen, verkopen. Dat is een buitenkans om het integrale koop- èn huuraanbod via één kanaal in beeld te brengen.

Funda was eerst het exclusieve domein van NVM-Makelaars, die aanvankelijk zelfs “achter slot en grendel”, hun woningaanbod via één internetkanaal gingen aanbieden. Door het marktaandeel van NVM leverde dat een enorm concurrentienadeel op voor andere bemiddelaars. Om die reden maakte de ACM -jawel: die doet ook wel eens wat goeds!- een einde aan de exclusiviteit. Ook niet NVM-leden kunnen nu adverteren via Funda, zij het dat ze geen €25 maar €160 per plaatsing betalen en hun aanbod helemaal onderaan het overzicht geplaatst wordt. Daarover loopt nog een proces, waarbij ik voorspel dat VBO gaat winnen.

Funda heeft een revolutie veroorzaakt in de manier waarop woningen verkocht worden. Het medium speelt ook in op de verschuivende vraag van de woningzoekende. Die kijkt steeds verder om zich heen, waardoor de behoefte om via één platform het totale aanbod in beeld te krijgen groeit.

Bij de sociale huurmarkt is een vergelijkbare ontwikkeling aan de gang, via het portal Woningnet, dat inmiddels een procent of 40 van het corporatieaanbod bestrijkt. Toch zijn er nog vele regio’s waar de corporaties doormodderen met een eigen systeem, soms zelfs meerdere systemen in één regio.

Die versnippering kost klauwen met geld, dat betaald wordt door de corporaties en uiteindelijk door de huurders. Maar hij heeft nog veel meer negatieve kanten, zoals huurders die op vijf plekken moeten inschrijven voor een woning en uiteraard (…) ook vijf keer betalen. In het rapport Schrap de wachtgeldbelasting deed ik in 2008 al een aantal voorstellen om de woonruimteverdeling te stroomlijnen en daarmee transparanter en goedkoper te maken.

De corporaties kunnen er natuurlijk voor kiezen om alle kaarten op Woningnet te zetten. Dat zou zeker ook een stap vooruit betekenen. Maar op termijn zullen de huur- en koopmarkt verder naar elkaar toegroeien. Het ligt erg voor de hand om nu al te onderzoeken of integratie van de portals Funda en Woningnet goedkoper is een extra voordelen biedt voor de woningzoekende. €50 miljoen voor een 50% aandeel in Funda is veel geld, maar het zou me niets verbazen dat de kosten per transactie door de integratie meer dan halveren, bij een grotere gebruiksvriendelijkheid voor de huurders en kopers.

Meer lezen? Zie dossier Huisvestingswet-Rotterdam-Woonruimteverdeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: