Citaat van de dag

‘In Nederland legt de ruimtelijke ordening sterke restricties op aan de nieuwbouw. Dat heeft als nadeel dat de bouwproductie vaak achterloopt bij de vraag en dat huizen gebouwd worden op plaatsen die niet de eerste voorkeur hebben van mensen. Het heeft echter de afgelopen jaren als voordeel gehad dat tijdens een hausse op de huizenmarkt niet te veel gebouwd wordt. Nederland gaat niet gebukt onder grote overschotten aan onverkochte en onverkoopbare woningen. Dat maakt dat de huizenprijzen zich in Nederland sneller zullen herstellen.’
(SER rapport Nederlandse economie in stabieler vaarwater , april 2013, p.22)


leegstand en vrije val van de prijzen: op zoek naar een koopje in Spanje?

Een goede beschrijving van een waardevolle overheidstaak uit het recente verleden. Want inmiddels is de ruimtelijke ordening in Nederland op een laag pitje gezet. Het rijk bemoeit zich alleen nog maar snelwegen, luchthavens en hoogspanningslijnen. De rest mogen de provincies en de gemeenten uitzoeken. Waar dat toe leidt zien we nu al op de kantoren-, bedrijven en winkelmarkt: overproductie en oplopende leegstand. In landen als Spanje en Ierland, waar de overheid de woningbouw op geen enkele wijze reguleerde, zijn de huizenprijzen in sommige regio’s inmiddels met meer dan 70% gedaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: