Citaat van de dag: Groene groei

“Duurzaam groeien is een belangrijke pijler van het regeerakkoord. Met het streven naar een volledig duurzame energievoorziening en een circulaire economie zet het kabinet een groene stip op de horizon. Dat vermindert de onzekerheid voor investeerders in groene technologie. Bij deze ambitieuze doelen blijft de instrumentatie vooralsnog achter.”

Maarten Hajer, directeur Planbureau voor de Leefomgeving

“… Zo wordt in het regeerakkoord nauwelijks aandacht besteed aan verdere fiscale vergroening en het afschaffen van milieuschadelijke subsidies. Daarnaast kan de focus op duurzame innovatie worden versterkt door structureel de bijdrage van de topsectoren aan vergroening in beeld te brengen en de financiering van milieusparende innovaties te vergemakkelijken. Benutting van de kansen die vergroening van de economie Nederlandse bedrijven biedt, vergt naast een integrale aanpak die het kabinet voorstaat, ook een sectorale doorvertaling ten behoeve van de in te zetten instrumenten.”

(Analyse van milieu- en natuureffecten regeerakkoord; quick scan, Planbureau voor de Leefomgeving, 9 november 2012)

Tjonge jonge, wat zijn ze bij het PBL toch subtiel/wetenschappelijk/politiek correct. Maar volgens mij bedoelen ze precies hetzelfde wat ik zei over de energieparagraaf in het regeerakkoord (elkaar wat gunnen: energiebeleid).

“De instrumentatie blijft vooralsnog achter”: vind je het gek? Als je niet extra publiek geld wil uittrekken zal je verduurzaming moeten afdwingen via normering en verdere vergroening van de belastingen. Daar heeft de VVD geen zin in. Dus nemen we in het regeerakkoord wel mooie vergezichten op, maar geen concretisering. Zo kan de PvdA mooi weer spelen naar de achterban, terwijl de VVD weet dat het in de praktijk zo’n vaart niet loopt.

Maarten Hajer: waarom praten met meel in de mond?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: