Noisebusters hebben nu hun eigen trofee: de gouden decibel

Hoewel geluidoverlast in de top-3 staat in de klachten over woning en woonomgeving zijn de mensen die hun brood verdienen met de terugdringen van die overlast allerminst militant. Hun bescheidenheid is meestal omgekeerd evenredig met hun deskundigheid. Een aantal organisaties stak dit jaar de koppen bij elkaar om de strijders tegen al die herrie eens in de schijnwerper te zetten. En daarmee hopelijk ook het onderwerp waar zij zich druk om maken.

De Nederlandse Stichting Geluidhinder, InnoNoise, de Vereniging van Milieukundigen, NL Ingenieurs en het Nederlands Akoestisch Genootschap namen samen het initiatief voor de uitreiking van een aantal Gouden Decibels, die vanavond in Nieuwegein werden uitgereikt.

In de categorie personen ging Elly Waterman, medewerker van dBvision en al meer dan tien jaar redacteur van het online magazine Geluidnieuws, met de hoogste eer strijken, waarmee ze mij terecht de loef afstak.

Bij “wetenschappelijke prestatie” ging de prijs naar Irene van Kamp, medewerker RIVM en een van de grootste deskundigen over de relatie tussen lawaai en gezondheid in Nederland.

De prijs voor het meest innovatieve product of dienst ging naar de Bond van fabrikanten van Betonproducten met het project Heien kan best een tikje zachter, gericht op bouwplaatspersoneel.

Bij de overheden won de provincie Gelderland wegens de systematische toepassing van geluidarm asfalt op zijn provinciale wegen.

Een interessante categorie waren de actiegroepen, waar de werkgroep Geen Zand Erover Milsbeek beloond werd voor 30 jaar (…) strijd tegen de zandauto’s die -nog steeds- door de dorpskern denderen.

En tenslotte was er nog een Gouden Decibel voor het meest veelbelovende afstudeerproject ‘Binaurale geluidblootstelling bij orkestmusici’ van Rick de Vos.

Het was een geslaagde happening die hopelijk uitgroeit tot een echte traditie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: