Citaat van de dag

“Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar.”
(Willem van Dongen, Rijsenhout, gasinstructeur in Het Parool van 31 oktober 2012.

Van Dongen vindt dat de overheid, met name de lokale overheid zijn verantwoordelijkheid moet nemen om het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging terug te dringen. Dat aantal loopt weer op sinds de liberalisering van de energiemarkt eind jaren 90, waarna de voormalige nutsbedrijven niet meer verantwoordelijk waren voor het controleren van de veiligheid van gasinstallaties.

Van Dongen geeft ook twee suggesties voor verbeteringen van de wetgeving:
– verbod op verkoop/plaatsing/verhuur van open gastoestellen;
– actieve controle op de verplichting van verhuurders dat hun woningen voldoen aan het Bouwbesluit;

Het eerste voorstel bepleit ik sinds 2006 in de Kamer. Na ettelijke debatten heb ik voor elkaar gekregen dat er een brochure is gemaakt over alternatieven ter vervanging van open gastoestellen. Een verbod was voor een kamermeerderheid een brug te ver.
Het tweede voorstel is naar ik vrees niet realistisch: als gemeenten hiervoor geen budget krijgen -en dat krijgen ze niet- zullen ze echt niet steekproefgewijs de sociale huurvoorraad gaan controleren op naleving van het Bouwbesluit. Om die reden ben ik voorstander van de invoering van een wettelijke APK voor woninginstallaties, die meelift met het periodieke CV-onderhoud. Als je dat eens in de vier jaar doet blijven de kosten beperkt tot €1,50/maand. Uneto/VNI heeft een complete model-APK uitgewerkt, compleet met scholingsprogramma voor de installateursbranche. De oplossing ligt dus al op de plank. Daar ga ik in het komende debat over bouwregelgeving nog maar eens voor pleiten.

Lees verder in het dossier APK woninginstallaties/open verbrandingstoestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: